Izvješće WHO-a:

Ova bi bolest do 2030. mogla ubiti 11 milijuna djece!

Od upale pluća do 2030. godine umrijet će gotovo 11 milijuna djece mlađe od pet godina, upozorili su stručnjaci u povodu obilježvanja svjetskoga dana posvećenog borbi protiv pneumonije.

 

Od ukupno 10,8 milijuna smrtnih ishoda, 1,7 milijuna bi ih se, po podacima američkog sveučilišta "Johns Hopkins" i nevladine udruge "Save the Children" dogoditi u samo dvjema zemljama, Nigeriji i u Indiji.
U Pakistanu bi od te bolesti moglo umrijeti oko 700.000 djece, a u DR Kongu njih oko 63.000, prenosi Hina.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upala pluća prvi je infektivni uzrok mortaliteta među djecom te uzrokuje 15 posto od ukupnog broja smrtnih ishoda među djecom mlađom od pet godina. 

 

Miješane infekcije bakterijama i virusima

Pneumoniju najčešće izazivaju infekcije uzrokovane bakterijama, ali i virusima, dok se gljivična pneumonija javlja puno rjeđe. Miješane infekcije bakterijama i virusima mogu se javiti u do 45 posto infekcija kod djece i 15 posto infekcija kod odraslih.

Bakterije su najučestaliji uzrok pneumonije, a vrsta "Streptococcus pneumoniae" izolira se u gotovo 50 posto slučajeva. Bakterije do pluća najčešće dospijevaju udisajem iz grla ili nosa, a mogu se proširiti i krvlju. 

WHO procjenjuje da je 2015. u svijetu od ove bolesti umrlo 922.000 djece mlađe od pet godina.

"Prevencija je moguća cijepljenjem, zadovoljavajućim načinom prehrane i poboljšanjem raznih okolišnih faktora", ističe WHO. 

 

Što možemo učiniti

Po podacima objavljenim ovaj tjedan, na globalnoj bi se razini moglo spasiti 4,1 milijuna djece kada bi se poduzeo niz jednostavnih mjera: veća procijepljenost na globalnoj razini, pristup antibioticima i poboljšanje prehrane ugrožene djece. 

"Nevjerojatno je da svake godine od bolesti koju smo dokazano u stanju pobijediti, umre gotovo milijun djece", komentirao je dužnosnik udruge "Save the Children", Kevin Watkis. 

"Primjećujem da ne postoji svjetski summit o pneumoniji niti neki organizirani marš protiv pneumonije. Zato bi svi oni koji brinu o zdravlju djece trebali više računa povesti o ovome zapostavljenom ubojici i staviti ga na popis prioriteta", kazao je Watkins, zatraživši drastično smanjenje cijene cjepiva protiv pneumokoka.

Podsjetimo, u program obaveznog cijepljenja nedavno je i kod nas ušlo i ono protiv pneumokoka, bakterije koju ima 60 posto vrtićke djece, a uzrokuje upale sinusa, bronha, pluća, uha, meningitis i sepsu.

Inače, u Hrvatskoj je obavezno cijepljenje protiv 11 bolesti: difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole, tuberkuloze, hepatitisa B i bolesti izazvanih hemofilus influencom tip B te protiv pneumokoka. A kad govorimo o pneumokoku treba znati kako je Hrvatska pri vrhu zemalja u Europskoj uniji prema bolestima koje uzrokuje bakterija pneumokok - upravo zbog niske procijepljenosti.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo