Rekreacija uz omiljenu glazbu je odlična kombinacija za bolje raspoloženje. Da, čak i u dane PMS-a.
 Foto: iStock
Ženski problemi

Otkrit ćemo vam tajnu - evo zašto Japanke rjeđe pate od PMS-a...

Ako ste i vi jedna od onih koja se tjedan dana prije menstruacije muči s raznim fizičkim, ali i psihičkim tegobama, isprobajte novu taktiku borbe - jedite više ribe, izbjegavajte slatko, ne propuštajte treninge te uživajte u masažama i orgazmima.

Oko 80 posto žena nekoliko dana prije početka mjesečnice osjeća tegobe poznate pod imenom predmenstruacijski sindrom (PMS). Žene tijekom tog perioda lakše obuzima loše raspoloženje i stres, osjećaju bolove, te postaju zaboravne i neodlučne.

Tijekom PMS-a događaju se značajne promjene hormona, koje dovode do promjena vrijednosti razine kemijskih spojeva u mozgu, koje uobičajeno održavaju koncentraciju i uravnoteženost. Luče se veće količine kortizola, hormona stresa. Organizam proizvodi manje serotonina, hormona koja regulira memoriju zbog čega vam se ponekad i jednostavni zadaci čine kao izazov.

Fizički simptomi:

  • natečenost grudi zbog povećanja mliječnih žlijezda
  • žudnja za hranom
  • povećanje tjelesne težine zbog nakupljanja vode u tijelu (otečenost)
  • glavobolja
  • probavne tegobe
  • bolovi u mišićima i zglobovima (osobito u zdjelici)
  • nesanica
  • znojenje

Psihički simptomi:

  • nemir
  • nervoza
  • gubitak koncentracije
  • depresija

Kako biste izbjegli neugodne simptome PMS-a izbjegavajte slatkiše, gazirane sokove, alkohol, kavu, crni čaj i masnoće. Jedite više ribe (poput tune, sardine i lososa) jer žene koje pate od menstruacijskih bolova imaju nisku razinu masnih kiselina u organizmu. Zanimljivo, žene u Japanu rjeđe pate od PMS-a što zahvaljuju prehrani bogatoj omega-3 masnim kiselinama iz ribe. Oni koji ne vole ribe mogu ih nadoknaditi chia sjemenkama, bundevom, sjemenkama lana i orasima.

Jedite hranu koja obiluje vitaminima B skupine, posebice vitaminom B6. On podiže raspoloženje, poboljšava san i ublažava bolove.

Opće stanje organizma poboljšat će i kalcij i magnezij. Stručnjaci su objasnili da se potrebe organizma za njima povećavaju u drugoj polovini ciklusa. Magnezij pomaže u uspostavi psihičke ravnoteže, smanjuje razdražljivost i stres te povećava otpornost organizma.

Foto: iStock
Previše nikotina, kofeina ili pojedinih narkotika, kao i velike količine šećera, masti i aditiva, mogu izazvati teži PMS.

Evo još nekoliko načina kako da si olakšate te teške ženske dane:

  1. Rasteretite raspored - Označite na kalendaru svoj PMS tjedan. Otkažite sve dogovore koji vam nisu obavezni, a koji bi vam bili naporni. Ostavite si dovoljno vremena za opuštanje, skupljajte snagu i izbjegavajte preopterećenje.
  2. Ne preskačite trening - Odlazak na trening će vam se možda tijekom PMS-a činiti kao najnapornija stvar na svijetu, no ne prekačite vježbanje. Lučenje endorfina prilikom fizičke aktivnosti daje osjećaj sreće, ali i smanjuje bol. Dovoljno je samo 30 minuta vježbe kako bi vam poraslo raspoloženje.
  3. Slušajte omiljenu glazbu - Kanadska studija otkrila je da slušanje glazbe od koje vam se koža ježi od uzbuđenja, preplavljuje vaš mozak endorfinima, koji pomažu da lakše podnosite stres. Ali ne pojačavajte previše jer studije kažu da izuzetno glasni zvukovi samo povećavaju nervozu.
  4. Priuštite si masažu - Oslobađanje od čvorova napetosti je odlična stvar. Masaža također pomaže u racionalnom razmišljanju jer utječe na snižavanje razine kortizola u organizmu, dok istovremeno pospešuje lučenje endorfina.
  5. Uživajte u orgazmima - Orgazam pokreće lučenje oksitocina, hormona nježnosti, koji nadoknađuje pad serotonina. Objasnite dečku da će više zabave pod plahtama i njemu donijeti višestruku korist.
  6. Jedite zobenu kašu - Zobene pahuljice potiču lučenje serotonina, a ipak manje debljaju od čokolade, tako da se njih ne odričite kad god se zaželite slatkog.

glavica kupusa od 1.5 kg
1 ½ jušna žlica soli
1 jušna žlica kima

široka posuda za miješanje
veća staklena tegla širokog grla
manja zatvorena staklenka napunjena kamenčićima ili rižom
gaza ili slična prozračna pamučna tkanina
komad konopa

Priprema:

Ruke, te svo posuđe i pribor moraju biti čisti i suhi. Na ovaj se način omogućava rast poželjnih bakterija mliječno-kiselog vrenja, a sprječava rast onih nepoželjnih.

  1. Očistite kupus od oštećenja i nečistoća. Uklonite mu tvrdu sredinu. Izrežite ga na tanke rezance.
  2. Stavite izrezani kupus u posudu za miješanje i pospite solju. Dobro miješajte sol i kupus barem 10 minuta. Treba se izdvajati tekućina. Dodajte kim i sve još jednom izmiješajte.
  3. Kupus potom stavljajte u veliku staklenku i svaki put ga dobro pritisnite vanjskom stranom dlana. Na kraju ulijte tekućinu koja je zaostala u posudi za miješanje.
  4. Na vrh izribanog kupusa stavite manju zatvorenu staklenu teglu napunjenu kamenčićima ili rižom (naravno, nekuhanom). Prekrijte gazom i zavežite. Na ovaj način omogućeno je kolanje zraka, a istodobno spriječen ulazak insekata i prašine.

Savjet više!

Važno je da je kupus tijekom kiseljenja uronjen u nastalu tekućinu kako ne bi došlo do razvoja plijesni. Kada ste u prilici, nekoliko puta u danu, provjerite kako napreduje kiseljenje i svaki put žlicom pritisnite kupus priljubljen uz stijenke posude. Kiseljenje traje neko vrijeme. Za manju količinu u staklenci, potrebno je barem pet dana. Nastavite kupus kiseliti i nakon toga. Kada vam bude dovoljno kiseo, stavite ga u hladnjak.

Ne brinite!

Tijekom kiseljenja mogu se pojaviti mjehurići i pjena, no to vas ne mora zabrinjavati. Rezultat su djelovanja dobrih bakterija mliječno-kiselog vrenja.

Linker
20. travanj 2024 01:41