Iako svatko povremeno osjeća tjeskobu i paniku, osobe s paničnim poremećajem često osjećaju tjeskobu, stres ili paniku i to se može pojaviti u bilo kojem trenutku i bez nekog očitog povoda
 Getty Images/iStockphoto
zaista djeluje

Otkrila je jednostavan način kako spriječiti napadaje panike - treba vam samo kockica leda! 'Genijalan trik, nikad se ne bismo sjetili'

Poslala je poruku dečku u kojoj je napisala da se osjeća kao da će je uhvatiti napadaj panike a potom je na internetu otkrila savjet koji joj je pomogao da ga zaustavi

Žena koja inače pati od napadaja panike otkrila je jednostavnu metodu koju koristi da otjera tjeskobu kad osjeti da joj se približava novi napadaj. Napadaji panike su poremećaj koji karakterizira redovito i učestalo osjećanje straha i panike. Iako svatko povremeno osjeća tjeskobu i paniku, osobe s paničnim poremećajem često osjećaju tjeskobu, stres ili paniku i to se može pojaviti u bilo kojem trenutku i bez nekog očitog povoda. Liječnici obično savjetuju ljudima da se u takvoj situaciji ne suprotstavljaju napadaju, već da pokušaju duboko i polako disati podsjećajući pritom sami sebe da će napadaj proći te fokusirajući se na pozitivne, opuštajuće slike u mislima.


Zahvale stižu sa svih strana

Jedna žena koja je doživjela napadaje panike više puta podijelila je svoje vlastito rješenje za izbjegavanje novih napadaja, koje joj je predložio njezin partner, a potom su i mnoge druge osobe odlučile isprobati njezinu metodu i otkrile da je zaista učinkovita.

Ona je na jednoj društvenoj platformi napisala: „Bila sam na samom rubu napadaja panike i to sam napisala u poruci svom dečku, a on mi je odgovorio 'stavi kockicu leda u usta'. Zaista ne znam odakle mu je pala napamet ta ideja i ja sam se isprva nasmijala tom prijedlogu jer mi nije bilo jasno kako bi mi to moglo pomoći, no on je inzistirao da to učinim pa sam ga poslušala.

I sada upravo u ustima ponovo držim kockicu leda jer sam osjetila da se sprema još jedan napadaj panike, a njegov savjet je prvi put djelovao. I spriječila sam napadaj. Dodala je da je njezin dečko rekao kako će je kockica leda natjerati da pomisli 'Koji će mi k…. to u ustima', a to će je onda udaljiti od tjeskobe koja ju je počela obuzimati.

Nakon toga će hladnoća leda šokirati njezin organizam i vratiti je u stvarnost i u fizički svijet te njezinu pozornost skrenuti na hladnoću u ustima te je maknuti od razmišljanja 'hvata me panika, što da radim'.

Mnoge osobe su joj se poslije javile kako bi joj zahvalile na tom savjetu koji je podijelila sa svima jer su ga i sami isprobali i otkrili da zaista djeluje, a netko je rekao da i zagriz u limun ima isti učinak. Netko drugi je napisao: „To tjera usnu šupljinu na pojačano lučenje sline. A kad uđeš u stanje „bori se ili bježi“ sve manje bitne tjelesne funkcije prestaju raditi kako bi tijelo imalo više energije da učini ono što je potrebno da preživi (ili da upadne u napadaj panike). Prisiljavanje organizma na lučenje sline pomaže u smirivanju jer je „bori se ili bježi“ reakcija koja znači „sve ili ništa“, što znači da se te dvije stvari ne mogu odvijati istovremeno.

Linker
17. travanj 2024 07:00