Prepoznavanje ranih znakova i simptoma ovog stanja važno je jer omogućuje pravodobno liječenje.
 Foto: Sarah Diniz Outeiro/Unsplash
SImptomi ne varaju

Otkrijte rane znakove šećerne bolesti tipa 2

Dijabetes tipa 2 je u većini slučajeva usko vezan s lošim prehrambenim odabirima i životnim navikama te mu prethodi stanje predijabetesa.

I dok tip 1 šećerne bolesti nastupa naglo i manifestira se uglavnom u dječjoj i mladoj životnoj dobi, dijabetes tipa 2 je u većini slučajeva usko vezan s lošim prehrambenim odabirima i životnim navikama te mu prethodi stanje predijabetesa. Osobe s predijabetesom imaju razine šećera u krvi više od normalnih, ali niže od razine na kojoj se postavlja dijagnoza dijabetesa.

Rane faze dijabetesa tipa 2 mogu se prepoznati po više različitih simptoma:

1. Često mokrenje

Kad su razine glukoze u krvi visoke, bubrezi nastoje izbaciti prekomjerni šećer filtrirajući ga iz krvi. Zbog toga osoba može imati potrebu za češćim mokrenjem, osobito noću.

2. Pojačana žeđ

Učestalo mokrenje koje je nužno da bi se iz krvi izbacio prekomjerni šećer može dovesti do gubitka previše vode iz organizma. Nastaje dehidracija i osoba osjeća žeđ jače i češće nego inače.

3. Stalna glad

Oboljeli od šećerne bolesti često ne dobivaju dovoljno energije iz hrane koju jedu. Probavni sustav razgrađuje pojedenu hranu na jednostavne šećere, glukozu, koju organizam koristi kao gorivo. Kod osoba s dijabetesom iz krvotoka u tjelesne stanice ne dospijeva dovoljno glukoze. Zbog toga je osoba stalno gladna, neovisno o tome koliko je proteklo od posljednjeg obroka.

4. Jak umor

Šećerna bolest tipa 2 može utjecati na razinu energije kod oboljele osobe uzrokujući stalni umor i iscrpljenost. Taj se oblik umora javlja kao posljedica nedovoljne asimilacije glukoze iz krvi u stanice.

5. Zamućen vid

Previsoke razine šećera u krvi mogu oštetiti sitne krvne žilice u očima, što može biti uzrok zamućena vida. Zamućene slike mogu se pojavljivati i nestajati, mogu se javiti na oba oka ili samo na jednom. Kod neliječenog dijabetesa ili onog koji se ne uspijeva kontrolirati liječenjem oštećenja i promjene na krvnim žilama mogu biti puno ozbiljniji pa dovesti i do potpunog gubitka vida.

6. Sporo cijeljenje rana

Visoke razine šećera u krvi mogu oštetiti živce i krvne žile, što može narušiti cirkulaciju krvi. Posljedica može biti sporo zarastanje ozljeda, pa čak i malim porezotinama trebaju mjeseci da zacijele. Sporo zacjeljivanje rana povećava i rizik od infekcija.

7. Trnci, obamrlost i bolovi u šakama i stopalima

Budući da povišeni šećer kod dijabetesa može oštetiti živce i utjecati na cirkulaciju, u rukama i stopalima mogu se pojaviti bolovi, trnci, osjećaj obamrlosti. To stanje naziva se neuropatija, s vremenom se može pogoršavati i dovesti do vrlo ozbiljnih komplikacija ako se bolest ne liječi.

8. Tamne mrlje na koži

Tamne mrlje koje se pojavljuju na vratu, pazusima ili preponama također ukazuju na dijabetes. Ta područja kože na dodir su vrlo mekana i baršunasta. Stanje se naziva crna akantoza (acanthosis nigricans).

9. Svrbež i gljivične infekcije

Prekomjerni šećer u krvi i urinu podloga je za razvoj gljivičnih infekcija. Najčešće se pojavljuju na toplim i vlažnim područjima kao što su usta, genitalije i pazusi. Zahvaćeno područje je crveno, svrbi, a može i žariti te stvarati osjećaj neugode.

Prepoznavanje ranih znakova i simptoma ovog stanja važno je jer omogućuje pravodobno liječenje, čime se smanjuje rizik od razvoja ozbiljnih komplikacija.

Nemojte propustiti: Doktor u kući + Jutarnji list u četvrtak 8. studenoga za samo 14 kuna.

Linker
04. travanj 2024 02:21