Uključi se u veliki Instagram natječaj

Osvoji toliko hvaljene Vichy Liftactiv Supreme kreme za lice

Uključite se i osvojite prvi Vichy lifting učinak koji traje cijeli dan. Ove kreme trenutačno zaglađuju bore i nedostatke.

Kako do nagrade?

Lajkaj Instagram profile Zivim.hr i Vichy Hrvatska, postaj fotografiju s hashtagovima #zivimhr i #vichyhrvatska na kojoj ćeš nam pokazati koliko brineš o koži lica.

Trajanje: od petka, 8. rujna do petka 15. rujna 2017. u 12 sati.

Dobitnike ćemo objaviti u postu na Instagramu po završetku natječaja i kontaktirati ih privatnom porukom na toj društvenoj mreži.

Što osvajam?

2x paket za mladenački izgled kože - Liftactiv Supreme dnevna i noćna kremu.

Protiv umornog izgleda

Uskoro u ljekarne dolazi i FRESH SHOT, Vichyjev prvi antioksidacijski koncentrat vitamina C koji 100% ciljano djeluje na oksidacijski stres i smanjuje znakove starenja i umoran izgled u 10 dana.

A zašto je vitamin C fantastičan za našu kože piše: Željana Bolanča, dr. med.


Kako je jedan tako 'običan' vitamin vratio ženama osmijeh na lice

Vitamin C je "zlatni standard" među antioksidansima koji sprječavaju starenje kože. Koža stari na dva načina; unutarnje staranje koje je genetski određeno i čiji se znakovi vide, u odsutnosti vanjskog starenja, tek u odmakloj dobi, te vanjsko starenje kože koje je uzrokovano faktorima iz okoliša, u prvom redu UV zračenjem, pušenjem, alkoholom i neadekvatnom prehranom.

S godinama, a bez utjecaja vanjskih faktora, koža postaje blijeda, s vidljivim borama, bez elasticiteta, smanjena je količina kolagenih vlakana, fibroblasta koji proizvode kolagen, tanji je dermis, i manja je prokrvljenost kože, a time i manji protok hranjivih tvari iz krvi prema dermisu i epidermisu.

Osim toga, koža u starijoj životnoj dobi je suha, u prvom redu zbog manjka glikozaminoglikana (u koje spada hijaluronska kiselina) i zbog smanjenje mogućnosti kože da zadrži vodu.

Zašto bismo se trebali kloniti sunca i solarija?

Daleko veći utjecaj na starenje kože imaju vanjski čimbenici, osobito UV zračenje. Opće je poznata činjenica da prekomjerno izlaganje prirodnom UV zračenju ili umjetnim izvorima zračenja (solariji) dovodi do značajnog oštećenja kože, a koje rezultira ubrzanim starenje kože. UV zračenje oštećuje kožu putem slobodnih kisikovih radikala koji oštećuju komponentne ekstracelularnog matriksa (kolagena vlakna) djelujući na strukturu i funkciju stanica. Iako u organizmu postoje unutarnji antioksidansi, prvenstveno vitamin C i E, prekomjerno izlaganje suncu dovodi do njihove potrošnje te ih je potrebno nadomjestiti izvana kako bi neutralizirali djelovanje vanjskih štetnih faktora.

Osim oštećenja strukture, prilikom izlaganju suncu dolazi do različitih poremećaja pigmentacije u vidu solarnog lentiga, ali, nažalost može dovesti do karcinoma i melanoma kože.

Vitamin C je u prvom redu neophodan u sintezi kolagena. On je faktor koji stabilizira trostruku strukturu molekule kolagena, ali i potiče ekspresiju gena koji su zaduženi za proizvodnju kolagena. Ako stanicama kože (fibroblastima) koje stvaraju kolagen, dodamo vitamin C povećat će se sinteza kolagena i kože će biti čvršća i izgledati mlađe.

Kako djeluje vitamin C?

Vitamin C u koži ima i antioksidativno djelovanje i putem neutralizacije slobodnih radikala nastalih djelovanjem štetnih okolišnih čimbenika i nakon oštećenja kože uzrokovanih UV zračenjem. Vitamin C stvara svojevrsnu barijeru od štetnih tvari izvana. Iako je vitamin C jedan od brojnih antioksidansa koji se mogu podijeliti na: enzimatske antioksidanse (katalaza, glutation peroksidaza, superoksid - dismutaza) i ne-enzimatske (vitamin E, glutation, karotenoidi, urična kiselina), ujedno je i najispitivaniji u kliničkim istraživanjima. Osobito je dokazana njegova učinkovitost u kombinaciji s vitaminom E. Svakodnevna upotreba vitamina C u dnevnoj njezi, omogućit će mlađi, zdraviji i svježiji izgled kože.

Vitamin C je jedan od najznačajnijih sastojka krema za njegu lica, kakve su razlike među proizvodima osim koncentracije vitamina C i teksture (krema ili serum). Na što bismo trebali paziti kod kupnje?

Vitamin C je molekula koja je topiva u vodi i u prirodnom obliku se zove askorbinska kiselina i ima dva nedostatka: nestabilnost na zraku i teško prodiranje kroz epidermis. Stanice epidermisa su međusobno povezane lipidnim "cementom" i zbog toga vodotopiva molekula vitamina C teško prodire kroz lipidni sloj. To je jedino moguće, ako je pH seruma ispod 4 i ako je vitamin C u prirodnom obliku, odnosno u obliku askorbinske kiseline.

Vrijednosti pH iznad 4 ne omogućuju prodiranje kroz epidermis. Koncentracija Vitamina C bi trebala biti između 10 i 20 %. Prema kliničkim ispitivanjima, koncentracije preko 25 % nemaju veću učinkovitost, ali mogu izazvati veću iritaciju. Vitamin C, iako je potentni antioksidans, bolje djeluje kada je u kombinaciji s više antioksidansa, osobito vitaminom E. Stoga je bolje koristiti one serume koji imaju više od jednog antioksidansa, a osobito navedeni dvojac.

Zbog nestabilnosti molekule vitamina C na zraku, potrebno je dobro pogledati rok trajanja proizvoda i način na koji je uskladišten na policama dućana. Upravo zbog ove karakteristike, bolje je birati serume koji sadrže manju količinu seruma jer ćete proizvod sigurno potrošiti prije nego izgubi svojstva. Također, treba obratiti pozornost da je bočica tamne boje, a kod kuće ga je preporučljivo držati u zatvorenome.

Foto: iStock
Stručnjaci kažu kako svakodnevna upotreba vitamina C u dnevnoj njezi omogućuje mlađi, zdraviji i svježiji izgled kože.

Kako prepoznati 'dobar' proizvod?

Vitamin C bi trebao biti svijetlo narančasto-smeđe boje, a ako promijeni boju u smeđu, ne smije ga se koristiti jer neće biti učinkovit, a čak može i uzrokovati iritaciju kože.

Prilikom kupnje proizvoda treba obratiti pozornost na sljedeće:

  1. Optimalna koncentracija vitamina C u serumu je 10-20 %
  2. Ph seruma ispod 4 omogućuje prodiranje vitamina C kroz kožu
  3. Prirodni oblik vitamina C, askorbinska kiselina najbolje prodire kroz kožu i jedino je učinkovit u tom obliku
  4. Rok trajanja proizvoda
  5. Skladištenje proizvoda
  6. Kod kuće držati na tamnome i suhome mjestu i dobro zatvoriti bočicu

Koja je razlika između čistog vitamina C i stabiliziranih (deriviranih) oblika vitamina C?

Čisti vitamin C je askorbinska kiselina i u tom obliku je najdjelotvorniji i najbolje prodire kroz slojeve kože. Međutim, zbog nestabilnosti na zraku, farmaceutska industrija je pokušala napraviti stabilnu molekulu koja će se u koži pretvoriti u askorbinsku kiselinu, a koja će moći i prodrijeti kroz kožu. Dodatak fosfatne skupine molekuli askorbinske kiseline, daje veliku stabilnost na zraku, ali se taj oblik sporo konvertira u čistu askorbinsku kiselinu i sporo prodire kroz kožu. Askorbil glukozid također omogućava dobru stabilnost molekule i prodiranje kroz kožu, ali nije poznat stupanj konverzije u askorbinsku kiselinu. Derivati, poput palmitata koji sadrže lipidne ovojnice, omogućuju prodiranje vitamina C kroz kožu, ali ostaje pitanje njihove stabilnosti i konverzije u askorbinsku kiselinu.

Kakve antioksidacijske tretmane možemo odabrati u dermatološkim ordinacijama i kakve proizvode odabrati, da napunimo kožu s Vitaminom C kod kuće?

Kod kuće je nabolje svakodnevno koristiti različite lokalne antioksidanse, osobito vitamin C, E i A. Vitamin C i E su najučinkovitiji u obliku seruma, a vitamin A u obliku gela ili kreme. Vitamin C i E je najbolje aplicirati ujutro, kako bi neutralizirali kisikove radikale, a koji nastaju od vanjskih oštećenja, u prvom redu UV zračenja i pušenja. Vitamin A je preporučljivo stavljati navečer. Ujutro, je potrebno nanijeti i kremu sa zaštitnim faktorom je zaštita od sunca je jedan od najznačajnijih preparata u borbi protiv starenja kože.

U dermatološkim ordinacijama je preporučljivo koristiti tretmane koji potiču stvaranje kolagena kao što su Microneedling (dermaroller), plazma bogata trombocitima, i frakcionirani laseri. U procesu stvaranja kolagena potrebno je u kožu unijeti i vitamin C i hijaluronsku kiselinu, ali i različite antioksidanse. U ordinacijama se navedeni sastojci mogu aplicirati mezoterapijom kako bi osigurali idealan milje za razvoj čvrstog kolagena. Tako se može odgoditi starenje kože. Da bi se potencirali učinci tretmana, potrebno je, kod kuće, nastaviti sa svakodnevnom primjenom antioksidansa.


Više informacija o Vichy Liftactive liniji pronađite ovdje.

Linker
16. travanj 2024 22:32