Fiziološke i kognitivne funkcije povezane su možda i više nego što mislimo.
 Foto: iStock
Mudrost proizlazi iz uma i iz srca

Oscilacije u srcu mogu utjecati na mudrost

Novo provedena studija sugerira da otkucaji srca i proces razmišljanja rade zajedno kako bi se omogućilo mudro razmišljanje.

Istraživači su otkrili da su ljudi s više varijacija u otkucajima srca bili u stanju razmišljati mudrije kada su bili u situaciji da moraju reagirati na društveni problem prema savjetu treće osobe. Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Waterloo. Novo provedena studija sugerira da otkucaji srca i proces razmišljanja rade zajedno kako bi se omogućilo mudro razmišljanje o složenim društvenim pitanjima.

Društveni problemi

Profesor psihologije Igor Grossmann zajedno sa svojim kolegama otkrio je kako mudrost ne proizlazi samo iz kognitivnih funkcija i uma. Dokazano je kako one osobe koje imaju veću brzinu otkucaja srca su u mogućnosti mudrije razmišljati o društvenim problemima. Nova studija prva dokazuje kako poznavanje fiziologije srca, posebno varijabilnosti srčanog ritma za vrijeme niske tjelesne aktivnosti može pretpostaviti stupanj mudrosti.

Iz tuđe perspektive

U provedenom istraživanju ispitanici su trebali razmišljati o društvenim problemima iz perspektive treće osobe. One osobe koje su imale brže otkucaje srca mogle su mudrije donijeti odluku, no ista ta osoba kada je bila zamoljena da donese odluku vezano uz društvenu situaciju, ali iz prvog lica, tada bez obzira na ritam otkucaja srca osoba nije donijela mudriju odluku.
Ova saznanja otvaraju vrata za nova istraživanja i nove spoznaje o tome kako su fiziološke i kognitivne funkcije povezane i korelacije među njima.

Linker
15. travanj 2024 23:31