Ako mršavite a niste ništa promijenili u prehrani ili tjelesnim aktivnostima, trebali biste se zabrinuti
 Getty Images/iStockphoto
Nije bezazleno

Osam razloga zbog kojih kilogrami padaju sami od sebe - od štitnjače i celijakije do raka...

Ako ste izgubili pet i više posto tjelesne težine u manje od šest mjeseci i pritom nemate objašnjenje za to, vrijeme je za razgovor s liječnikom

Normalno je da se kilaža pomalo mijenja kroz godinu – možda ste dobili koji kilogram tijekom blagdana, pa malo smršavili na ljetovanju – i to vas ne treba zabrinjavati. Ali ako ste izgubili pet i više posto tjelesne težine u manje od šest mjeseci i pritom nemate objašnjenje za to, vrijeme je za razgovor s liječnikom. Primjerice, ako osoba od 80 kilograma u kratko vrijeme izgubi četiri ili pet kilograma to je znak za uzbunu.

Rani znakovi

- Nije uobičajeno bezrazložno gubiti na težini. Ako se to događa, a niste ništa promijenili u prehrani ili tjelesnim aktivnostima, trebali biste se zabrinuti – kaže Anne Cappola, endokrinologinja i profesorica na Sveučilištu Pennsylvania. Štoviše, neobjašnjiv gubitak težine može biti rani znak ozbiljnih zdravstvenih stanja, upozorava Kerry Hildreth, docentica gerijatrijske medicine na Sveučilištu Colorado.

Navodimo neka zdravstvena stanja koja mogu uzrokovati iznenadan gubitak težine:

1. Previše aktivna štitnjača

Mršavljenje je čest simptom hipertiroidizma, odnosno previše aktivne štitnjače, kaže dr. Cappola. To znači da ova žlijezda smještena u vašem vratu - čiji hormoni sudjeluju u regulaciji metabolizma i rastu - pumpa previše hormona, čime izaziva mnoge tjelesne promjene. „Ako je u pitanju štitnjača, moguće je i da ste stalno gladni ili da vam srce prebrzo kuca. Problemi sa spavanjem i osjećaj vrućine također su uobičajeni simptomi suviše aktivne štitne žlijezde”, kaže dr. Cappola.

2. Ne jedete dovoljno

U kasnijoj životnoj dobi s većim rizikom od smrti povezano je gubljenje, a ne dobivanje na težini. „Kako starimo, tako se metabolizam usporava, pa se želudac sporije prazni, što znači da dulje osjećamo sitost. Pored toga, slabe i neki signali koje mozak šalje, povezani s apetitom”, kaže dr. Hildreth. Sve to može voditi do toga da starije osobe jedu premalo, gube na kilaži i dobivaju nedovoljne količine nutrijenata koji su im potrebni. U prehrani je potrebno osigurati dovoljno proteina koji sudjeluju u važnim tjelesnim funkcijama, kao što su regulacija gladi, stabiliziranje šećera u krvi, izgradnja mišićne mase koju ljudi gube u starijoj dobi. “I mnogi lijekovi mogu utjecati na apetit, stoga ozbiljno povedite brigu o tome koliko i koliko često jedete”, ističe dr. Hildreth.

3. Može biti celijakija

Celijakija, autoimuna bolest kod koje konzumiranje glutena (protein iz pšenice i nekih drugih žitarica) uzrokuje oštećenja tankog crijeva, ali i brojne druge tegobe, može biti razlog pada tjelesne težine. Često su prisutni probavni simptomi, poput napuhnutosti i proljeva, kaže Jamile Wakim-Fleming, gastroenterologinja na Cleveland Clinic.

Kod oboljelih od celijakije imunosni sustav reagira na gluten kao na napadača, a zbog zbrke koja nastaje počinje oštećivati sluznicu tankog crijeva, smanjujući tako sposobnost normalnog apsorbiranja hranjivih tvari. Upalne bolesti crijeva, poput Crohnove bolesti, također mogu izazvati lošu apsorpciju nutrijenata i posljedično gubitak tjelesne težine.

4. Borite se s depresijom

Gubitak apetita, a potom i kilograma, uobičajena je prateća pojava depresije. „U mnogim slučajevima, depresivna osoba čak i ne primjećuje da je smršavila jer je toliko duboko utonula u depresiju”, upozorava dr. Cappola. Razdražljivost, bijeg u opijanje, problemi spavanja, neodlučnost, još su neki od uobičajenih simptoma depresije.

5. Možda je upala gušterače

Tegobe s gušteračom, koja proizvodi enzime uključene u probavne procese, također mogu voditi do neobjašnjivog gubitka kilograma, kažedr. Wakim-Fleming. Osobe s kroničnim pankreatitisom, tj. upalom gušterače, skloni su naglom gubitku težine (čak i ako jedu normalno) zato što tijelo jednostavno ne proizvodi dovoljno enzima za pravilnu preradu pojedene hrane. Ostali simptomi ovog stanja su bolovi u trbuhu, masna stolica ili bez boje, proljev, mučnina poslije konzumacije masnih obroka.

6. Početak dijabetesa

Gubitak težine može biti i jedan od ranih znakova šećerne bolesti, uz osjećaj konstantne žeđi i učestalo mokrenje. „Tijelo tada doslovno izmokruje glukozu, jer je ne može apsorbirati, i to je uzrok žeđi. Uz to, organizam počinje crpsti hranu iz mišića, čime pokreće nagli gubitak kilograma”, tumači dr. Cappola.

7. Znak reumatoidnog artritisa

Neka upalna stanja, poput reumatoidnog artritisa, autoimune bolesti kod koje imunosni sustav pogreškom napada vlastita tkiva, mogu poremetiti apetit oboljelog, uzrokujući pad na vagi. Kod reumatoidnog artritisa i srodnih bolesti mogu biti prisutne i upale u probavnom sustavu koje ometaju apsorpciju hranjivih tvari, što također može potaknuti gubitak kilograma, kaže dr. Hildreth.

8. Mogao bi biti rak

Više tipova karcinoma, kao i čir na želucu ili u crijevima, mogu biti uzrok upale ili loše apsorpcije, a time i gubitka na težini. To su ponajprije rak želuca i debelog crijeva, ali i rak jednjaka, koji otežava gutanje, kaže dr. Wakim-Fleming.

Linker
25. travanj 2024 14:58