Malo pozitive nikome neće naškoditi.
 Getty Images
dobre vijesti

Optimističan životni partner može očuvati mentalno zdravlje

Ako vaš parter većinu vremena vidi čašu napola punu, a ne praznu i vjeruje da će ishodi u većini slučajeva biti povoljni umjesto nepovoljnih

Život uz optimističnog partnera u dugoj vezi ili braku može ublažiti kognitivno propadanje koje prati starenje, ustvrdili su znanstvenici s Michigan State University. Istaknuli su da ako vaš parter većinu vremena vidi čašu napola punu, a ne praznu i vjeruje da će ishodi u većini slučajeva biti povoljni umjesto nepovoljnih, to može itekako pridonijeti fizičkom i mentalnom zdravlju drugog partnera.


Demencija

Kad je riječ o mentalnom zdravlju, optimističan životni partner može poboljšati kognitivne sposobnosti ili barem zaustaviti njihovo propadanje, spriječiti demenciju i Alzheimerovu bolest.

Američki podaci govore o 52 milijuna ljudi starijih od 65 godina, a predviđa se da će se broj starijih udvostručiti do 2060. godine. Uz to, u Americi svakih 65 sekundi netko razvije demenciju. Iako se ne možemo uspoređivati s Amerikom, i hrvatsko stanovništvo ubrzano stari, a mnogi žive sami i s demencijom.

Linker
20. travanj 2024 10:50