Čuvajte svoje ljubimce

Oprez! Ove svakodnevne namirnice mogu biti kobne za vašeg psa

U nekim slučajevima, ljudska hrana može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kod pasa, a može dovesti čak i do smrti. Znamo da je teško ostati imun na njihov molećivi pogled, no u pitanju je ipak njihovo zdravlje…

 

ČOKOLADA

Čokolada je jedna od najomiljenijih ljudskih poslastica, ali je vrlo je toksična za pse. Čokolada sadrži tvar metilksantin koja narušava pseći metabolizam. Čokolada može uzrokovati jako povraćanje, proljev, pretjeranu žeđ, napadaje, srčane neispravnosti i u najgorem slučaju smrt. Postoje neke marke čokolade koje su gore od drugih.

Tamna čokolada je najštetnija jer sadrži najveće količine opasnih tvari za pse, dok je bijela čokolada najmanje toksična.

 

LUK, PORILUK I ČEŠNJAK

Od svih biljaka, češnjak je najotrovniji za pse. Ako ga pas proguta, može doći do slabosti, gastrointestinalnih problema i povećanja brzine otkucaja srca. Hrana iz porodice biljaka Allium također može uzrokovati oštećenje crvenih krvnih stanica u pasa. Treba napomenuti da učinci toksičnosti iz ove hrane nisu lako vidljivi te bi vlasnici trebali obratiti pažnju na moguće simptome trovanja, ako pas slučajno pojede neke od ovih namirnica.

 

ORAŠASTI PLODOVI

Svi orašasti plodovi proizvode ulja i masti koji mogu uzrokovati proljev i povraćanje. Treba napomenuti da nisu svi orašasti plodovi otrovni za pse. Nemojte im nikad davati pekan i makadamija orahe. Ovaj potonji može uzrokovati niz zdravstvenih problema uključujući povraćanje, slabost, porast tjelesne temperature i nemogućnost hodanja.

 

GROŽĐE I GROŽĐICE

Postoji nepoznata tvar u grožđu i grožđicama koja može dovesti do zatajenja bubrega i oštećenja jetre kod pasa. Ova hrana je definitivno zlo za njih.

 

MLIJEČNI PROIZVODI

Psi su intolerantni na laktozu i hranjenje ljubimca s bilo kojim mliječnim proizvodom može izazvati ogromne probleme probavnog sustava i nadutost.

 

SLANA HRANA

Bez obzira na to koliko nas mole, najbolje je ne podijeliti svoje slane grickalice sa psom. Previše soli može dovesti do trovanja natrij ionom. Znakovi da vaš pas konzumira previše soli su treskavica, proljev, povraćanje, pretjerana žeđ i mokrenje, a u teškim slučajevima smrt.

 

ALKOHOL

Iako očito, ovo svejedno treba spomenuti - alkohol nije za pse. Čak i mala količina alkohola može uzrokovati ozbiljne reakcije koje mogu dovesti do smrti.

Neki simptomi povezani s trovanjem alkohola kod pasa su treskavica, povraćanje, proljev, a može doći i do kome, pa i smrti. 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo