Čaj od kineskog čajevca djeluje protiv nekih vrsta virusa i bakterija
 Getty Images/iStockphoto
potvrdila znanost

Oni koji redovito piju ovu vrstu čaja rjeđe obolijevaju od bolesti srca, raka želuca, jednjaka i pluća

U usporedbi s drugim biljkama, u kineskom čajevcu ima više polifenola, koji pokazuju antioksidativno djelovanje

Znanstvenim je istraživanjima potvrđeno da ljudi koji redovito piju crni ili zeleni čaj rjeđe obolijevaju od bolesti srca i krvnih žila te od raka želuca, jednjaka i pluća, a kod starije populacije rjeđa je pojava Alzheimerove bolesti. Uočeno je kako od raka pluća češće obolijevaju muškarci u SAD-u nego u Japanu. Iako Japanci dnevno u prosjeku popuše više cigareta, piju više čaja, što se smatra jednim od ključnih razloga manjeg broja oboljelih od ove zloćudne bolesti. Zeleni čaj pozitivno utječe na gustoću kostiju, zdravlje živaca, kože, usne šupljine te snižava krvni tlak. Pomaže u mršavljenju. Jedna od aktivnih tvari čaja je kofein. Uz to, u usporedbi s drugim biljkama, u kineskom čajevcu ima više polifenola, koji pokazuju antioksidativno djelovanje. Vjeruje se kako visoka razina antioksidanasa u organizmu smanjuje rizik od bolesti krvožilnog sustava i nekih vrsta raka. Polifenol epigalokatehin-3-galat (EGCG) ima zaštitno djelovanje na prostatu. Čaj od kineskog čajevca djeluje protiv nekih vrsta virusa i bakterija. Nasuprot tome, njegovi antioksidansi podržavaju rast i razmnožavanje poželjnih bakterija u crijevima.


KOFEIN U ČAJU KINESKOG ČAJEVCA

Iako se kofein uglavnom povezuje s kavom, sadrži ga i čaj. Količina kofeina u šalici čaja ovisi o vrsti čaja. Samo oko trećine kofeina sadržanog u šalici kave nalazi se u šalici čaja. Dijelom se to objašnjava i činjenicom da se od jednog kilograma čaja može napraviti pet puta više šalica čaja nego što se napravi šalica kave od jednog kilograma kave. Svejedno, čaj ima, iako blagi, stimulirajući učinak, zbog čega je omiljen jutarnji napitak. Za osobe koje su osjetljive na kofein na tržištu je čaj bez kofeina.

PRIPREMA Za pripremu čaja najjednostavnije je koristiti čajnik. Crni čaj priprema se s proključalom, a zeleni s vrućom vodom. Prvi korak je zagrijavanje infuzora za čaj tako da se isplahne vrućom vodom. Za svaku šalicu čaja u infuzor stavite 3 g listova kineskog čajevca. Prelijte ih ključalom (ili vrućom) vodom. Poklopite čajnik. Nakon 3 do 5 minuta izvadite infuzor s listovima i napitak je gotov.


CRNI ČAJ S ĐUMBIROM NA DRUGAČIJI NAČIN

Bez obzira na to koliko je crni čaj zdrav i kako blagotvorno djeluje na organizam, ponekad dosadi. Kako biste razbili monotonost, kombinirajte ga s drugim sastojcima. Takav napitak je crni čaj s đumbirom i mlijekom. Ovaj čaj pripremite tako da dvije kriške đumbira stavite u lončić s dvije šalice vode da prokuha. Kuhajte još 3 do 5 minuta. Dodajte dvije vrećice crnog čaja i lagano kuhajte još 5 minuta. Dodajte šalicu mlijeka te još kuhajte 5 minuta povremeno miješajući. Procijedite i zasladite medom po želji.


UMIVANJE ZELENIM ČAJEM

Ohlađenim zelenim čajem ujutro umijte lice. Isperite hladnom vodom. Redovito održavanje ovog malog rituala pomaže očuvanju svježine kože.


OBLOZI ZA OČI

Zeleni čaj može pomoći umornim očima. Lezite i ohlađene vrećice zelenog čaja stavite na kapke. Odmarajte se tako 10-ak minuta.


ZA SJAJ KOSE

Nakon pranja kose šamponom i ispiranja nanesite zeleni čaj. Držite na kosi dvije minute i posušite ručnikom. Nemojte ispirati. Zeleni čaj kosi daje sjaj.

Linker
18. travanj 2024 23:33