Snaga volje za prestankom pušenja se kod žena mijenja na mjesečnoj bazi - u ovisnosti o aktualnoj ravnoteži hormona.
 Foto: iStock
U mjesečnom ritmu je lakše

Odluku o prestanku pušenja usuglasite sa svojim menstrualnim ciklusom

Svatko tko je ikada pokušao prestati pušiti cigarete i odviknuti se od duhana zna koliku frustraciju to može proizvesti.

Novo istraživanje ističe kako žene koje žele prestati pušiti cigarete svoju odluku trebaju prilagoditi menstrualnom ciklusu. Iako su posljedice koje cigarete ostavljaju na zdravstveno stanje ljudi dobro poznate, mnogima odvikavanje i dalje predstavlja pravi izazov, a želja za nikotinom ostaje neizdrživo velika.

Prethodna istraživanja dokazala su kako je ženama teže prestati pušiti u odnosu na muškarce. Žene pri tome imaju 25% veću šansu za razvoj bolesti srca i razvoj kronične opstruktivne plućne bolesti KOPB-a. Znanstvenici iz Perelmanove medicinske škole sa Sveučilišta u Pennsylvaniji navode kako se odluka o prestanku pušenja ženama može olakšati ukoliko ju usuglase sa svojim menstrualnim ciklusom.

Sve je u hormonima

Voditelji istraživanja, Reagan Weatherill i Teresa Franklin, analizirali su procese u mozgovima žena tijekom predmenstrualne faze. Njihov se pristup temelji na brojnim istraživanjima koje su proveli nad životinjama, a koja su pokazala da fluktuacije u koncentraciji ženskih hormona estrogena i progesterona mogu dovesti do ovisničkih ponašanja. Naime, dokazalo se da tijekom folikularne (predovulacijske) faze menstrualnog ciklusa dolazi do povećane koncentracije hormona koji su odgovorni za to tzv. "ovisničko ponašanje". S druge strane, tijekom lutealne (predmenstrualne) faze dolazi do potiskivanja tog ponašanja. Ukratko, rezultati su pokazali da žene, kada su u fazi u kojima im je koncentracija progesterona veća od koncentracije estrogena, imaju veću šansu da prekinu određenu ovisnost.

U samom istraživanju je sudjelovalo 38 zdravih žena u dobi između 21 i 51 godine. Svakoj se ženi tijekom ispitivanja snimala aktivnost mozga uz pomoć aparata za magnetsku rezonanciju s ciljem točnog mjerenja jačine veza između onih područja mozga koja su uključena u kontrolu ponašanja i onih koja su uključena u tzv. nagrađivanje. Znanstvenici se nadaju da će ovim saznanjima pomoći svim ženama koje su do sada bezuspješno pokušale prestati pušiti i olakšati im da svoju zdravu nakanu u konačnici i provedu u djelo.

Linker
12. travanj 2024 11:02