Daleko od hrane, daleko od kila

Odlučili ste se na post? Evo što će se sve dogoditi vašem tijelu

Nakon prvih 6 sati posta, počet ćete osjećati glad. To lako može izazvati neke emocije poput ljutnje, frustracije ili tuge. Ali povremeni post zato donosi i brojne zdravstvene prednosti.

 

Povremeni post trenutačno uživa veliku popularnost, ali što se zapravo događa s vašim tijelom kada postite?

Prvi sati gladovanja prilično su normalni za većinu ljudi, jer vaše tijelo prolazi kroz redovni proces razbijanja glikogena i skladištenja glukoze kao goriva za energiju. Obično, oko 25 posto toga ide točno do vašeg mozga dok ostatak podržava crvene krvne stanice i mišiće.

Nakon 5-6 sati, ovisno o razinama šećera u vašoj krvi, stići ćete u fazu ketoze - metaboličkog stanja, tijekom kojeg vaš organizam počinje koristiti ketone kako bi efikasnije koristio energiju skladištenu u masnim stanicama. Drugim riječima, primarni izvor energije za organizam prestaju biti ugljikohidrati (tj. glukoza), dok njihovo mjesto zamjenjuju masti, odnosno masne kiseline.

Ovo je proces raspadanja masnoća u tijelu i trenutak kada počinje stvarni post. Također je riječ o željenom stanju za one koji ovo rade zbog gubitka tjelesne težine.

Do ovog stanja se dolazi i ako ste na ketogenoj dijeti koja se temelji na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanom unosu masti.

 

Regulacija kolesterola

Tijekom procesa ketoze, dogodit će se nekoliko važnijih stvari: vaše će tijelo osloboditi kolesterol i mokraćnu kiselinu u krvotok koji je dio procesa detoksikacije u tijelu. Tijekom ove faze, u rijetkim slučajevima možete osjetiti glavobolje, vrtoglavicu, umor, osip na koži, bolove u mišićima i bolove u zglobovima. Na kraju ove faze, bol će se smanjiti, krvni tlak će pasti te će se kolesterol regulirati.

Budući da je unos hrane smanjen, probavni sustav konačno se može malo odmoriti. Tijekom povremenog posta on se nikada u potpunosti ne zaustavlja - samo tijekom produženog.

 

Emocionalni detoks

Nakon prvih 6 sati posta, počet ćete osjećati glad. To lako može izazvati neke emocije poput ljutnje, frustracije ili tuge. Od ključne je važnosti da se znate nositi sa svim tim emocijama i da se podsjetite da postoji savršeno logičan razlog za vaš post.

 

Nemojte se istresati na ljude oko sebe i odvojiti malo vremena za meditaciju. Usredotočite se na aktivnost koja ne zahtijeva mnogo tjelesnih napora.

 

Dvije vrste posta

Povremeni post je metoda koju uglavnom koriste oni koji žele regulirati težinu i unos kalorija. Praksa uključuje unos hrane tijekom određenih sati u danu i suzdržavanje od hrane tijekom drugih sati. To pomaže regulirati 'bezumno prežderavanje'. Najpopularniji raspored za povremeni post je 8 sati jedenja i 16 sati gladovanja.

Možete provesti i 24-satni post tako da jedan dan doručkujete i ručate i onda ne jedete ništa do sljedećeg dana do ručka. Tako ste postili 24 sata, a nije prošao jedan cijeli dan bez jela - preskočili ste večeru i sljedeće jutro doručak.

Dugotrajni post je metoda tijekom kojeg se konzumiraju samo pića. Ova vrsta posta traži konzultacije s liječnikom koji će odlučiti je li ovo sigurno za vas. Ako vaše tijelo može podnijeti dugotrajnu metodu posta, najvjerojatnije će vam se predložiti tjedni detoksikacijski program.

 

Prednosti posta

Stručnjaci navode nekoliko benefita posta:

  • Savršen alat pri pokušaju kontrole težine.
  • To je dobar način za normalizaciju osjetljivosti na inzulin i kao rezultat toga može se spriječiti dijabetes tipa 2.
  • Smanjuje razinu triglicerida te tako umanjuje rizike od srčanih bolesti.
  • Može usporiti proces starenja.
  • Može pomoći kod problema s kožom.
  • Može pomoći u normalizaciji probavnog sustava.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo