Kolonoskopija se u većini zemalja preporučuje kao preventivna mjera za uklanjanje polipa i rano otkrivanje raka.
 Foto: Istock
Kolonoskopija spašava živote

Odaziv na preventivne testove koji spašavaju život još je premalen

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola.

Istraživanje provedeno u SAD-u na uzorku od 25.000 muškaraca pokazalo je da je redovitim provođenjem pretrage debelog crijeva - kolonoskopijom smanjena stopa smrtnosti od raka debelog crijeva za čak 61 posto tijekom 20 godina, objavljeno je u stručnom časopisu Annals of Internal Medicine.

Odite na testiranje

Kolonoskopija se u većini zemalja preporučuje kao preventivna mjera za uklanjanje polipa i rano otkrivanje raka, a najčešće je treba raditi nakon 50. godine.

I u Hrvatskoj postoji Nacionalni probir za rak debelog crijeva od 2008., a sve žene i muškarci stariji od 50 godina pozivaju se da naprave test na nevidljivo krvarenje u stolici svake tri godine, nakon čega se po potrebi naručuju i na kolonoskopiju.

Testiranje na nevidljivu krv u stolici jednostavna je pretraga te svatko može sam nanijeti uzorak stolice na testne kartone. Unatoč predviđanjima da će se stopa smrtnosti od raka debelog crijeva u Hrvatskoj smanjiti za 15 posto u razdoblju od 10 do 13 godina od početka provođenja programa, to se, nažalost, nije ostvarilo.

Odaziv na preventivne programe probira koji spašavaju život je premalen. U Hrvatskoj je rak debelog crijeva drugi uzrok smrtnosti od zloćudnih bolesti oba spola.

Godišnje se otkrije oko 3000 novooboljelih, a u više od polovine njih bolest se već proširila.

Linker
18. travanj 2024 02:48