Koga god odaberete, ljubimac će vam donijeti novu energiju i pregršt veselja u dom.
 Foto: iStock
Pas, maca ili glodavac?

Odaberite idealnog kućnog ljubimca uz našu pomoć

Odluka o tome kojeg ćete ljubimca kupiti ili udomiti nije laka. Kod odabira imajte na umu da će novi član obitelji biti s vama godinama i da se ne možete predomisliti.

Svi ukućani su se napokon dogovorili – nabavit ćete kućnog ljubimca. No, još se niste usuglasili hoće li to biti pas, mačka, ribica, glodavac ili ptičica.
Psi su svakako najzahtjevniji. Računajte da ćete ih morate šetati barem triput dnevno, bez obzira na kišu ili hladnoću. Neki psa uzimaju zato da ih ljubimac potakne na aktivnost pa je za njih to odličan izbor.

Unaprijed napravite plan šetnji i obaveza svih ukućana da ne bi sva briga po dolasku psa pala na vas.

Osim što ih morate jednom godišnje voditi veterinaru na redovno cijepljenje, neke vrste zahtijevaju čišćenje analnih žlijezda i skraćivanje dlake.

Psu je vlasnik centar svijeta

Mačke su puno samostalnije. Trebate im osigurati pijesak za obavljanje nužde i redovito ih hraniti. No, nekad su i previše egocentrične pa ih i nije puno briga za vas. Također, često znaju noću ili rano ujutro biti aktivne pa nisu idealan izbor za spavalice. Ako želite nekog koga ćete satima maziti i tko će na svaki vaš mig reagirati bolje birajte psa.
Budući da su psi vezani uz čovjeka i vlasnik je centar njihovog svijeta, na putovanja je poželjno da ih vodite sa sobom.

Ako često putujete birajte manje pasmine koje možete lako imati uz sebe. Također, takve pasmine su bolje za stan jer zauzimaju manje mjesta.

Ako vas živciraju životinjske dlake, neke pasmine poput šnaucera su odličan izbor jer se ne linjaju. Samo ih morate redovito češljati i voditi na šišanje. Onaj tko voli tišinu neka se svakako odluči za mačku jer psi laju i teško ćete ih od toga odučiti.

Pas ili mačka žive 10 i više godina. Svakako pokušajte predvidjeti vaš život s ljubimcem. Ako djeca uskoro kreću u srednju školu ili na fakultet vjerojatno će imati sve manje vremena za brigu o ljubimcu za kojeg sad zdušno navijaju. Nemojte se dovesti u situaciju da vam za koju godinu on bude višak.

Ribice zahtijevaju dosta brige oko akvarija

Postoje i jednostavniji ljubimci, ali računajte da je s njima interakcija puno slabija i kraće žive. Ako odaberete ribice, najviše ćete uživati u pogledu na njih. Zahtijevaju puno održavanja ako želite da je akvarij lijep i uredan.

Foto: iStock
Djeca često navijaju za zečeve ili slične glodavce, ali imajte na umu da oni vole grickati žice i namještaj pa ih ne ostavljajte same kad su izvan kaveza.

Glodavce se može pripitomiti, posebno zamorce. Neke čak možete povesti sa sobom na izlet i pustiti na travu kraj sebe.

Ptičice su simpatični ljubimci i neki vlasnici ih puštaju da lete po stanu. Inače su u kavezima. Jedu vrlo male količine hrane. Neke vrste lijepo pjevaju, a papigice vas mogu uveseljavati pričom ako se potrudite naučiti ih.

Ovo je nekoliko osnovnih pitanja na koja morate odgovoriti prije konačne odluke:

  1. Imate li vremena za ljubimca? Ako svaki dan dolazite kući tek navečer, možda ipak niste za ljubimca. Životinje zaslužuju angažman. Pse treba i šetati, a sve ljubimce treba njegovati, igrati se s njima i naravno, maziti ih.
  2. Možete li si priuštiti životinju? Ako vam je posao nesiguran nemojte si uzimati veliku financijsku obavezu. Ljubimci se, nažalost, znaju i razboljeti, a troškovi veterinara znaju biti veliki.
  3. Jeste li alergični na dlaku? Postoje psi koji su antialergijski pa svakako birajte njih. Neke od popularnijih pasmina su: maltezer, jorkširski terijer, pudl, šnaucer.
  4. Što očekujete od ljubimca? Izbor ovisi o tome želite li prijatelja za aktivnosti i šetnje, nekoga za maženje ili tek još jedno živo biće u kući.
  5. Imate li malu djecu? Bez obzira koliko neka pasmina bila druželjubiva morate biti spremni na poseban oprez ako uzimate ljubimca u kuću s mališanima. Ako vam to nije problem, djeca i vi ćete sigurno dugoročno uživati.
  6. Može li vam netko uskočiti u čuvanju ako trebate na put? Bilo bi dobro da imate nekoga od povjerenja na koga bi se mogli osloniti jer si inače možete dodatno zakomplicirati život.

Linker
19. travanj 2024 01:03