Foto: iStock
Sakupi sva tri!

Od ponedjeljka uz Jutarnji serijal priručnika o dijabetesu

Tri priručnika koje darujemo čitateljima uz Jutarnji list odgovaraju na pitanja zašto dijabetes nastaje i kako ga otkriti, kako se bolest liječi i kontrolira te kako prehrana može pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Od šećerne bolesti u Hrvatskoj boluje oko 285.000 osoba, pokazuju podaci za 2016. godinu, a smatra se da gotovo jednako toliko ljudi ima dijabetes koji još nije dijagnosticiran. Tip 1, autoimuni oblik bolesti koji se javlja uglavnom u dječjoj i mladoj dobi, pogađa oko deset posto svih oboljelih, dok na tip 2 otpada golema većina od 90 posto. Dijabetes tipa 2 uglavnom je usko vezan s lošim prehrambenim odabirima i životnim navikama te mu prethodi stanje predijabetesa.

Tri priručnika koje darujemo čitateljima uz Jutarnji list odgovaraju na pitanja zašto dijabetes nastaje i kako ga otkriti, kako se bolest liječi i kontrolira te kako prehrana može pomoći u regulaciji šećera u krvi.

O inzulinu

U ponedjeljak možete čitati o ulozi inzulina, hormona koji dirigira mnogim funkcijama u našem tijelu, doznajte kako inzulin djeluje kao lijek, kako se uzima i čuva, što je inzulinska osjetljivost. Pišemo i o simptomima predijabetesa - stanja koje prethodi šećernoj bolesti tipa 2 i sigurno će se u nju razviti ako ne poduzmemo ništa u poboljšanju životnih navika i prilagodbi prehrane.

Osim visoke razine šećera u krvi, oboljelima od dijabetesa prijeti i stanje hipoglikemije - abnormalno niska razina šećera u krvi - koja može biti izuzetno opasna ako se brze ne prepozna i ne reagira na nju. Doznajte kako prepoznati hipoglikemiju te što učiniti za normalizaciju razine šećera u krvi.

Komplikacije i liječenje

Drugi priručnik, u utorak, bavi se mogućim komplikacijama šećerne bolesti, liječenjem i kontrolom bolesti. Dijabetes može utjecati na svaki organski sustav, a najčešće se njegove posljedice vide na srcu i krvnim žilama, na bubrezima i očima. Loša cirkulacija dovodi do problema s kožom, do razvoja dijabetičkog stopala i drugih komplikacija. Ako je bolest dobro kontrolirana, pojavu teških komplikacija moguće je prolongirati, pa i izbjeći.

Prehrana dijabetičara

Treći priručnik koji izlazi u srijedu posvetili smo prehrani. Doznajte koje supernamirnice pomažu regulaciji razine šećera u krvi te koliko je gubitak prekomjernih kilograma važan za poboljšanje stanja kod dijabetesa tipa 2. Donosimo dva tjedna jelovnika namijenjena oboljelima od šećerne bolesti pomoću kojih ćete lakše složiti svoju svakodnevnu prehranu te recepte za jela koja su ukusna, a pomoći će u uravnoteženju tjelesne težine.

Ne propustite - od ponedjeljka, 12. studenog, na dar uz Jutarnji list.

Linker
23. travanj 2024 22:15