Instrumenti pomoću kojih se tehnika provodi su tibetanske i kristalne zdjele, gongovi, bubnjevi, šuškalice, muzičke viljuške, a najmoćniji instrument je ljudski glas.
 Foto: iStock
Dobre vibracije

Od autizma do depresije - zvukoterapija liječi, čak i ako ne znamo pjevati

Iscjeljivanje zvukom dokazano je učinkovita metoda koja koristi vibraciju zvuka za uklanjanje posljedica stresa, za relaksaciju i poboljšanje zdravlja te podizanje razine svijesti.

Zvuk se od davnina koristio u terapeutske svrhe, u slavljima, ceremonijama, ritualima, meditaciji, iscjeljivanju. I suvremeno se društvo sve više bavi utjecajem vibracija zvuka na ljudsko zdravlje. Popularno se ova metoda naziva zvukoterapija, a vodi se načelom da sve što je živo vibrira i da je svaka vibracija zvuk. Koristi određene frekvencije kako bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu. U zvukoterapiji se koriste zvuk, glas i glazba, a instrumenti pomoću kojih se tehnika provodi su tibetanske i kristalne zdjele, gongovi, bubnjevi, šuškalice, muzičke viljuške, a najmoćniji instrument je ljudski glas.

Glas je najmoćniji instrument

- Zvukoterapija balansira lijevu i desnu moždanu polutku. Lijeva polutka zadužena je, među ostalim, za logičko razmišljanje, analizu i pisanje, a desna za kreativnost, umjetnost i intuiciju. Jedna od tih strana često je manje ili više zastupljena, a zvukoterapijom se postupno dovode u sklad. Kada su one u balansu, postupno se događa proces regeneracije. Mi ljudi, kao i sve oko nas, imamo jedinstvenu izvornu vibraciju. Kad se rodimo, ona je savršena, a kako odrastamo, narušava se zbog vanjskih i unutarnjih faktora. Uz pomoć terapije zvukom tijelu i čitavom svom biću na staničnom nivou malo-pomalo vraćamo tu izvornu vibraciju. Glas je najkreativniji i najstariji glazbeni instrument koji ima veliku snagu i utjecaj na nas i na našu okolinu. Tonovima, zvukovima i melodijama koje proizvodimo možemo si uvelike olakšati stanja stresa, boli i neravnoteže. Suprotno od toga, kad se glas koristi na pogrešan način, može izazvati vrlo neugodne i negativne efekte - tumači Ivana Novačić, profesorica pjevanja i glazbene kulture te diplomirani zvukoterapeut.

Ne morate znati pjevati

Vokalnom terapijom naša se pažnja fokusira na sadašnji trenutak. Um se za to vrijeme prisiljen koncentrirati na zvuk glasa, a ne na mentalnu buku koja se često odvija u njemu.

- Ta glasovna meditacija je kvalitetno vrijeme koje posvećujemo sebi u obliku kreativnog izražavanja i relaksacije. Pritom zatvaramo vrata stresu i bilo kakvoj vrsti napetosti ili nemira. Terapeutski rad s glasom pomaže nam da otpustimo naše emocionalne i mentalne traume. Na taj način brže se oslobađamo emocija poput ljutnje, agresije, frustracije, ljubomore, straha, konfuzije i napetosti - kaže Ivana Novačić i dodaje da se na radionicama grupne zvukoterapije kombiniraju i tehnike relaksacije, meditacije, vizualizacije, kromoterapije (terapije bojama), disanja te tehnike rada s glasom poput recitiranja, toniranja, vokaliziranja i pjevanja.

Foto: iStock
Znate li da je ovakav oblik terapije odličan kod autistične djece i kod ADHD poremećaja!?

Naše tijelo je 60 do 70 posto voda, a zahvaljujući tome valovi zvuka prodiru duboko u tkivo, donoseći sklad i duboko opuštanje u svaku stanicu.

U radu s glasom koriste tradicionalne i suvremene slogove, vokale, zvukove, mantre, pjesmice i ojkalice koje u govornom registru ili na određenom tonu toniraju, vokaliziraju ili pjevaju.

- Tu su uključeni zvukovi i slogovi iz istočnjačkih tradicija (Indija, Tibet, Japan i Kina), pjesme i slogovi američkih Indijanaca, moćni slogovi i riječi iz kršćanske tradicije, gregorijanski korali, suvremeni transformacijski zvukovi, gange i još mnogo toga - kaže I. Novačić.

U grupnoj i individualnoj terapiji mogu sudjelovati svi koji imaju glas, bez obzira na to znaju li pjevati ili imaju li sluha.

Na što sve djeluje

Znanstveno je dokazano da zvuk djeluje na imunosni i endokrini sustav. Zvukoterapija pomaže u opskrbi tijela i mozga kisikom, usporavanju pulsa, normaliziranju tlaka, opuštanju žila, podizanju imuniteta, uz nju se oslobađaju hormoni poput endorfina i melatonina, ubrzava se oporavak i zarastanje rana. Blagotvorno djeluje kod depresivnih stanja, anksioznosti, visokog krvnog tlaka, poremećaja cirkulacije, bolnih zglobova, opstipacije, glavobolje, prehlade, nervoze, napetosti. Osim toga, ublažava različite bolove, pridonosi bržem postoperativnom oporavku, oslobađa nas blokada, potiče kreativnost i intuiciju, poboljšava koncentraciju, opušta.

Još dobrobiti

• Zvukoterapija kod djece povoljno djeluje u rješavanju problema noćnog mokrenja, strahova, a odlične rezultate postiže kod autistične djece i kod ADHD poremećaja.

• Zdrave ljude zvukoterapija stimulira, daje im dodatnu snagu za dnevne aktivnosti, podiže produktivnost i kreativnost.

• Osobama narušenog fizičkog, mentalnog i psihičkog zdravlja zvuk donosi olakšanje od bolova i ostalih tegoba koje uzrokuju stres i napetost.

Theta valovi opuštaju

Za vrijeme zvukoterapije u mozgu se aktiviraju alfa valovi te još dublji theta valovi koji dovode do stanja duboke relaksacije i pomažu kod raznih disbalansa. Moždani valovi se usporavaju, obje moždane polutke se uravnotežuju te počinje proces samoiscjeljenja.

Više o zvukoterapiji možete pročitati i ovdje.

Linker
16. travanj 2024 11:54