Ukoliko ste zabrinuti zbog izgleda nokta svakako posjetite dermatologa.
 Foto: Istock
shvatite ih ozbiljno

Obratite pažnju na nokte, promjene mogu ukazivati na ovih 6 bolesti

Brojne studije su pokazale da su nokti odraz našeg zdravlja. Donosimo znakove i promjene koje mogu ukazivati neke zdravstvene probleme.

1. Gljivična infekcija

Deblji, krhki, bezbojni ili žućkasti nokti najvjerojatnije su oštećeni gljivicama. Ovo se najčešće javlja na stopalima, a kako biste to spriječili nemojte hodati bosi u svlačionicama i drugim javnim mjestima i održavajte obuću suhom i čistom. Ako infekcija već postoji, odmah posjetite dermatologa.

2. Bolest štitnjače

Krhki i suhi nokti koji lako pucaju mogu biti jedan od znakova problema sa štitnjačom. Ona utječe ne samo na nokte već i na težinu, ali i na tjelesnu temperaturu.

3. Anemija

Krhki nokti u kombinaciji s hladnim rukama i stopalima mogu biti simptom anemije. Od simptoma su tu vrtoglavica, slabost, glavobolje, preskakanje srca i bol u prsima. Anemija može biti izazvana obilnim menstruacijama, trudnoćom, prehranom siromašnom željezom i vitaminom B12 ili kroničnom bolesti bubrega.

4. Opsesivno-kompulzivni poremećaj ili stres

Grizete li nokte kada ste nervozni? Bilo da se radi o opsesivno-kompulzivnim poremećaju ili privremenom stresu, to se vašim noktima ne sviđa i oni gube oblik i postaju krhki. Također, prljave ruke su izvor bakterija.

Foto: Istock
Zdravi nokti u pravilu su blago zakrivljeni, čvrsti i neozlijeđeni.

5. Psorijaza

Psorijaza može zahvatiti nokte na rukama i nogama, a očituje se pojavom točkastih udubljenja na noktima, nenormalnim rastom, listanjem i promjenom boje noktiju (žućkasto-crveni). Nokti zahvaćeni psorijazom odvajaju se od ležišta nokta.

6. Artritis

Nokti s malim proreznim rupama koji lako pucaju mogu biti simptom artritisa. Ovu bolest prate bolni i često otečeni zglobovi. Češće pogađa žene nego muškarce, iako muškarci obično imaju ozbiljniji oblik. Tretiranje artritisa uključuje lijekove i vježbe koje će ojačati zglobove. Najbolje je da se konzultirate s liječnikom.

Linker
26. ožujak 2024 03:27