Kad se brinu zbog izgleda spolnog organa, žene se uglavnom brinu zbog izgleda i veličine malih i velikih usana.
 Getty Images/iStockphoto
Je li sve u redu tamo dolje?

Oblik, veličina, zračni mjehurići... 10 'čudnih' stvari o vagini koje su zapravo sasvim normalne

Za sve žene koje se pitaju jesu li njihove stidnice i rodnice normalne i koje se brinu zbog toga kako im spolni organ izgleda, miriši ili zvuči, donosimo sve odgovore.

Kao što ne postoje dvije jednake snježne pahulje, tako ne postoje ni dva jednaka ženska spolna organa; tim riječima ohrabruje američka ginekologinja dr. Sherry A. Ross, autorica knjige “She-ology: The Definitive Guide to Women's Intimate Health. Period”, sve žene koje se pitaju jesu li njihove stidnice i rodnice normalne i brinu se zbog toga kako im spolni organ izgleda, miriši ili zvuči.

To ne znači, naravno, da ne bi trebale o svojim brigama i dvojbama razgovarati sa svojim liječnikom; njegova uloga i jest odgovarati na pitanja pacijenata. Uostalom, njihove su brige nekada i opravdane, i baš je zato dobro znati koje su pojave na najintimnijim dijelovima normalne.


1. Stidne usne svih oblika i veličina

Kad se brinu zbog izgleda spolnog organa, žene se uglavnom brinu zbog izgleda i veličine malih i velikih usana. Treba znati da se njihovi oblik i veličina mogu itekako razlikovati, pa ako ste vidjeli stidne usne koje se razlikuju od vaših, to ne znači da s vašima nešto nije u redu.

Znanost kaže da su male usne tipično dugačke između dva i pol i pet centimetara. Kod nekih žena su kraće, a kod drugih duže od toga; oboje je posve normalno. Jedini znak da su usne možda malo 'predugačke' jest ako vam otiču ili vas bole dok vozite bicikl, plivate, trčite ili ste aktivni na neki drugi način ili smetaju tijekom seksa.

- Ako počnu ometati svakodnevne radnje ili izazivati bolove, vrijeme je za razgovor o labioplastici, tj. kirurškoj korekciji stidnih usana - predlaže dr. Ross.


2. Drugačija boja stidnih usana

Koža stidnice ne mora biti iste boje kao koža ostalog dijela tijela, a boja stidnih usana može se razlikovati od boje ostalih dijelova stidnice. Pored toga, stidnica može promijeniti boju tijekom života, navode u Američkom udruženju opstetričara i ginekologa, pa od ružičaste prijeći u smeđu.

Naravno, nijansa ovisi o rasi i boji puti. Što se tiče stidnih usana, takve su promjene normalne, kaže ginekologinja Mary Jane Minkin s Medicinske škole Yale, no ako primijetite neko iznenadno crvenilo to nije normalno, jer se vjerojatno radi o iritaciji ili infekciji, što je razlog za odlazak ginekologu.


3. Promjena iscjetka tijekom ciklusa

Iscjedak pomaže održavati vaginu čistom, a i prirodni je ovlaživač koji omogućuje bolji seks. Tijekom menstrualnog ciklusa iscjedak se mijenja, pa od prozirnog poput bjelanjka jajeta prelazi u gušći i nešto tamniji. Te promjene ovise o više faktora - dijelu ciklusa, uzimanju kontraceptiva, seksualnoj aktivnosti

Razlog za brigu pojava je iscjetka kakav još nikada niste imali; ako je iznenada postao sirast može upućivati na gljivičnu infekciju; ako je sivkast ili zelenkast ili ima neobičan miris može biti izazvan bakterijskom infekcijom ili spolno prenosivom bolesti, kao što je klamidija. Uz takve simptome često se javljaju i iziritiranost, svrbež i pečenje. Treba što prije posjetiti liječnika, kaže dr. Minkin.


4. Povremene otekline u rodnici ili na stidnici

Nemojte se prestraviti čim osjetite ili uočite da vam je nešto nateklo tamo dolje. Različite žlijezde, kao što su žlijezde znojnice ili Bartholinijeva žlijezda, smještene su u vagini i oko nje, a ponekad se mogu začepiti te nastaje cista koja može biti bolna. Za to može biti još benignih razloga, kao što je reakcija na brijanje stidnice ili urasla dlaka.

- Takve se situacije pojave i prođu, po tome je spolni organ sličan licu - pojavi se neki prištić, 'akna', upalica... koji će proći sami od sebe i nisu razlog za brigu - kaže dr. Ross.

Ipak, treba biti oprezan, jer neke otekline na genitalijama mogu biti znak herpesa ili infekcije HPV-om. Ako je oteklina bolna, javlja se u nakupinama ili je nastao mjehur, trebate se javiti liječniku.


5. Neobičan miris

Svatko ima svoj intimni miris, ističe dr. Minkin, i nema pravila kakav bi on morao biti, no ako osjetite promjenu i počne podsjećati na ribu ili trulež ili nešto drugo neugodno, to može biti znak bakterijske infekcije vagine ili neke spolno prenosive bolesti. Svakako se javite liječniku.

U svakodnevnoj njezi dr. Minkin i dr. Ross savjetuju da ne koristite gelove, šampone itd. koji mijenjaju miris vagine. Oni mogu promijeniti njen pH te tako povećati vjerojatnost za infekcije.


ČITAJTE I: Šest najčešćih tipova vagina: druga je omiljena, a 'ekspertice' se mnogi muškarci boje


6. Ugrušci u menstrualnoj krvi

Pojava ugrušaka u menstrualnoj krvi je potpuno normalna. Do njih dolazi jer izlaze brže nego što antikoagulanti u organizmu uspiju djelovati, tumači dr. Minkin. Češći su kod težih i obilnijih menstruacija. I dok takvi ugrušci nisu razlog za brigu, pojačano krvarenje svakako jest. Dogodi li vam se, ne odlažite posjet ginekologu.


7. Ne vlaži se koliko biste htjeli

Zahvaljujući nizu bioloških mehanizama, vagina se prirodno vlaži kad smo seksualno uzbuđeni. No, ponekad je potrebna mala pomoć, bez obzira je li razlog taj što niste vlažni koliko biste htjeli biti, što se bacate u brzinski seks pa se i ne stignete ovlažiti, što je zbog godina ili bolesti vagina postala suha ili zato što volite stvarno sklizak seks. Koji god da je razlog, ne sramite se posegnuti za lubrikantima, kaže dr. Minki

Imajte na umu da lubrikanti na bazi ulja mogu razgraditi lateks, pa ako koristite kondome uzmite lubrikante na bazi vode ili silikona.


8. Promjene na stidnim dlakama

Kao i kosa, i stidne će dlake posijediti s vremenom (no vjerojatno ipak sporije) i promijenit će im se tekstura. Moguće je i da će se prorijediti. Nije potpuno jasno zašto dolazi do gubitka stidnih dlačica, ali smatra se da su razlog hormonske promjene.

- Kad prolazimo kroz menopauzu, razine hormona ne mijenjaju se ujednačeno. Prvo padaju razine estrogena, ali jajnici nastavljaju proizvoditi umjerene količine testosterona. To bi, djelomično, mogao biti razlog- kaže dr. Minkin. No, ako primijetite iznenadnu promjenu u obrascu rasta stidnih dlaka ili njihov gubitak ne povezujete s menopauzom, obratite se liječniku. Uzrok mogu biti neka zdravstvena stanja, kao sindrom policističnih jajnika ili hipotireoza, a ona zahtijevaju liječenje.


9. Smeđa menstrualna krv

Možda ste se zabrinuli ako ste uoči menstruacije ili neposredno poslije nje imali smećkasti iscjedak, ali to nije ništa drugo nego mala količina krvi koja je oksidirala te promijenila boju, kaže dr. Minkin. Krv na samom početku i kraju menstruacije nije gusta kao uobičajena krv, a i malo dulje ostaje u vaginalnom kanalu zbog čega je dulje izložena kisiku.


10. Zračni mjehurići

Mnoge žene plaše zračni mjehurići koji izlaze iz vagine, a često baš tijekom spolnog odnosa. Razloga za brigu nema - to je jednostavno zrak koji traži put van, kaže dr. Ross. Često se to događa poslije seksa, masturbacije, pa i poslije vježbanja. Može biti malo neugodno, ali je potpuno normalno.

Linker
20. travanj 2024 04:28