Želite li razumjeti osnovne pristupe joge, tada je ovo knjiga za vas.
 Foto: iStock
Poslastica za jogije

Objavljen prvi leksikon joge u Hrvatskoj

Ilustrirani leksikon joge je prvi leksikon joge na hrvatskom jeziku koji sadrži više od 1300 natuknica i više od 300 ilustracija! Leksikon donosi i iscrpan popis pomno odabrane bibliografije o jogi, ukupno 400 naslova, a namijenjen je najširem krugu čitatelja.

Ako ste ikad i krenuli s čitanjem neke ozbiljnije literature o jogi, zasigurno ste se poput nas susreli s, pa da budemo iskreni - nerazumljivim tekstom, pojmovima kojima ne znate ni značenje, a ni izgovor. Napokon, pred nama je prilika da to promijenimo.

Predstavljena je jednostavna, pregledna i praktična knjiga višegodišnjeg praktikanta joge s pojmovima i objašnjenima iz područja joge. Pravi je to način upoznavanja s problematikom joge koju mi, zapadnjaci, trebamo pozorno i pažljivo upoznati, ako želimo razumjeti osnovne pristupe.

Ilustrirani vodič joge stoji 99 kn, a možete ga naručiti na broj 0800 10 11 ili e-mailom.


Pisano razumljivim jezikom (woo-hooo)

O jogi su napisane brojne studije i knjige, a broj zainteresiranih za poduku joge sve je veći. Autorova nakana je bila stvaranje znatno obimnijeg leksikona joge koji bi istovremeno funkcionirao kao sanskrtski rječnik joge s preciznim opisom najvažnijih pojmova. Stoga, ovaj leksikon nudi jasno i točno objašnjenje svih najbitnijih pojmova za razumijevanje smisla i svrhe hinduističke joge.

Autor ovog zanimljivog i iznad svega iznimno potrebnog leksikona je Domagoj Orlić, dugogodišnji praktikant i proučavatelj joge, ali i autor pet knjiga na temu joge.

Ovaj leksikon nudi jasno i točno objašnjenje svih najbitnijih pojmova za razumijevanje smisla i svrhe hinduističke joge.

Najvažniji pojmovi i objašnjenja

U djelu je i naglasio i istaknuo sve najvažnije pojmove i prakse kako ortodoksnog hinduizma, tako i tantrizma. Te su dvije glavne struje indijske duhovnosti i religioznosti u najvećoj mjeri oblikovale razvoj joge kao univerzalnog praktikuma koji omogućuje realizaciju takoreći bilo kojeg religiozno-duhovnog cilja koji stremi samotransformaciji i samotranscendenciji.


Domagoj Orlić (rođen 1970. godine) dugogodišnji je proučavatelj i praktikant joge te od 2000. godine učenik Marka Whitwella, jednog od najistaknutijih učitelja joge iz tradicije T. Krishnamacharye i njegovog sina T. K. V. Desikachara. Sri Amritananda Natha Sarasvati od Devipurama, jedan od najznačajnijih modernih učitelja tantrizma, uveo ga je u śrī-vidyā-śāktatantru 2013. godine. Diplomirao je filozofiju i anglistiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1996. godine. Pisanjem i prevođenjem bavi se posljednjih dvadesetak godina. Do sada je objavio pet knjiga: uvodnu knjigu o jogi Iskustvo yoge: Uvod u filozofiju i praksu viniyoge (2001.), znanstvenu studiju Yoga na Zapadu: Transformacijska snaga yoge u preplitanju svjetskih kultura (2007.), zbirku filozofskih ogleda Put Srca: Ogledi o ljudskom dostojanstvu (2011.), praktični priručnik Joga Srca za početnike (2012.) i zbirku književno-filozofskih ogleda Život riječi: Ogledi o čovječnosti (2014.). Objavio je i četrnaest knjiga prijevoda te nekoliko desetaka autorskih članaka u zemlji i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu kao učitelj joge, edukator, pisac i prevoditelj.

Linker
19. travanj 2024 11:19