Uz malo truda, vaše svijeće mogu postati pravi mali unikati.
 Foto: Roberto Nickson/Unsplash
Ne bacajte novac, napravite ih sami

Obavezni su ukras svakog doma iako u sebi kriju brojne štetne kemikalije

Naučite sami napraviti svoje ekološke svjećice od pčelinjeg voska koje dok gore ne ispuštaju otrovne tvari u vaš dom.

Kupljene svjećice sadrže brojne zdravlju štetne kemikalije, koje se prilikom gorenja otpuštaju u atmosferu vašeg doma, stoga radije naučite sami napraviti prirodne.

Svjećice iz pčelinjeg voska osim toga lijepo će zamirisati u vašem domu.

Da biste ih napravili, treba vam nekoliko osnovnih sastojaka, a posebno budite pozorni prilikom izbora fitilja, odnosno konopčića koji se stavlja u vosak i namijenjen je gorenju. Fitilj neka bude odgovarajuće veličine kako bi pasao u izabranu čašu u koju ćete izliti vosak. Pazite i na debljinu - ukoliko vaša svijeća gori prebrzo, trebate tanji, ukoliko gori slabo, odnosno prepolako, razmislite o debljem konopčiću.

Mini radionica

Napravite ih sami!

Osim što ćete se sami dobro zabaviti napokon izrađujući nešto svojim rukama, kada zgotovite svoje prve svijećice vidjet ćete koliko lako i u malo vremena možete napraviti posebne personificirane poklone za vama drage osobe...

Foto: iStock
Uz malo mašte, odnosno ukrasnu traku i par kapi eteričnog ulja, vaša svijeća može biti upečatljiv i mirisan poklon u teglici.

Vosak obavezno topite u staklenoj posudi kako biste si kasnije olakšali čišćenje!


Za izradu svjećica trebaju vam:

  • 34 dag grubo narezanog pčelinjeg voska
  • 34 dag organskog palminog ulja
  • staklenke za zimnicu ili atraktivne obične čaše
  • pleteni fitilj od pamuka
  • kuhinjska vaga (za vaganje sirovina)
  • drveni štapići (prepolovite ih, trebaju vam kao potpora fitilju)
  • novine kojima ćete zaštititi radnu površinu
  • velika staklena posuda za otapanje sirovina

Priprema:

1. Uz pomoć kuhinjske vage odvažite 34 dag pčelinjeg voska i istavite ga u staklenu posudu, a nju u veću posudu ili tavu, u koju ste ulili nekoliko centimetara vode.
2. Pčelinji vosak na to otopite na srednje jakoj vatri - budite pažljivi, vatra ne smije biti prejaka jer se vosak na visokim temperaturama može zapaliti.
3. U međuvremenu, dok se vosak topi, narežite fitilje iz pamučnog konopa. Neka budu nekoliko centimetara duži od visine čaša u koje ćete uliti vosak.
4. Kad se vosak počne topiti, umočite u njega narezane konopčiće (gornja dva centimetra neka ostanu suha kako biste fitilj mogli upaliti) pa ih stavite na novine gdje će se posušiti.
5. Uz pomoć kuhinjske vage sada odvažite palmino ulje koje ćete dodati posve otopljenom pčelinjem vosku. Sve zajedno promiješajte i kad je smjesa potpuno otopljena, odnosno tekuća, pažljivo je izlijte u čaše.
6. Najprije ulijte pola centimetra smjese jer u sredinu čaše morate staviti pamučni konopčić tako da dodiruje dno. Prilikom namještanja pomozite si tankim drvenim štapićem. Nemojte konopčić pomaknuti dok se vosak ne skrutne i fitilj ostane na svom mjestu, zatim sve ponovite sa svim čašama.
7. Na vrh čaša stavite drvene štapiće tako da oko njih možete omotati konopčić - tako će ostati na svom mjestu, odnosno moći ćete ga potpuno izravnati. Kad to završite, ulijte preostali vosak i napunite čaše do kraja. Na 12 do 24 sata stavite ih sa strane da se vosak posve stvrdne i za kraj još odrežite višak konopčića.

Linker
23. travanj 2024 16:15