Krv u mokraći, mada ne osjećate nikakvu bol može biti znak raka bubrega ili mjehura.
 Getty Images
zdravlje

Obavezan odlazak liječniku - šest neugodnih simptoma koje nikako ne bi trebalo zanemariti

Većina bolova koje čovjek tijekom svog života osjeti uglavnom nisu manifestacija nekog ozbiljnijeg zdravstvenog poremećaja. Gotovo svatko zna što je to glavobolja, grlobolja ili bolovi u mišićima.

Ipak, postoje neki znakovi koje, ukoliko se pojave, nikako ne bi trebalo zanemariti i zahtijevaju obavezan odlazak liječniku.


Slabost u rukama i nogama

Osjećaj slabosti ili otupjelosti u rukama, nogama ili na licu može biti znak moždanog udara, pogotovo ako se taj osjećaj javi samo na jednoj strani tijela. Znak moždanog udara također može biti i ako ne možete držati ravnotežu, osjećate vrtoglavicu ili imate problema s hodanjem. Hitno potražite pomoć ukoliko odjednom više ne vidite dobro, imate jaku glavobolju, osjećate se zbunjeno ili imate problema s govorom i razumijevanjem.

Ukoliko se pravovremeno liječi, pacijent se može oporaviti. Ne čekajte, odmah nazovite hitnu pomoć. Ako na vrijeme dobijete lijek, a to znači da pomoć mora biti pružena unutar 4 i pol sata od prvog simptoma, možete smanjiti rizik od dugoročne invalidnosti od moždanog udara.


Bol u prsima

Svaka bol u prsima, pogotovo ako je praćena znojenjem, pritiskom, otežanim disanjem ili mučninom, traži hitnu liječničku skrb. Bol u prsima ili pritisak može biti znak bolesti srca ili srčanog udara, pogotovo ako se taj osjećaj javio nakon aktivnosti. Također može značiti da imate ugrušak krvi koji se kreće prema plućima. Ako težak osjećaj u prsima potraje i produži se više od nekoliko minuta hitno potražite pomoć.


Bol u stražnjem dijelu potkoljenice

Može biti simptom krvnog ugruška u nozi i u tom slučaju radi se o dubokoj venskoj trombozi. Javlja se nakon što ste dugo vremena proveli sjedeći, tijekom duge vožnje avionom ili ako ste bolesni pa ste dugo vremena bili primorani ležati u krevetu. Ako se pojavio krvni ugrušak, bolovi će se osjećati najviše kad stojite ili hodate ili će noga početi otjecati. Normalno je da se osjećaj iscrpljenosti i umora u nogama javi nakon vježbanja, ali ako pri tome primijetite crvenilo i javi se osjećaj topline, a potkoljenica je natečena i bolna, obavezno se javite liječniku.

Možete provjeriti i tzv. Homanov znak koji je znak duboke venske tromboze. Ako savijate prste prema gore i osjećate bol, to ukazuje na krvni ugrušak koji može prekinuti i blokirati protok krvi te u konačnici dovesti do komplikacija.


Krv u mokraći

Nekoliko stvari uzrokuje krv u mokraći. Ako uz krv u mokraći osjećate i bol u leđima, možda imate bubrežne kamence. Mnogo bubrežnih kamenaca prođe kroz tijelo uriniranjem, a ponekad kamence mora ukloniti liječnik. Ako vidite krv u mokraći i imate snažan poriv za mokrenjem, osjećate peckanje, možda imate ozbiljnu bubrežnu infekciju. Obavezno potražite liječničku pomoć, posebno ako je stanje praćeno i temperaturom. Krv u mokraći, mada ne osjećate nikakvu bol može biti znak raka bubrega ili mjehura.


Otežano disanje

Probleme s disanjem treba odmah liječiti. Posebno ako kontinuirano teško dišete ili čujete zvižduk kada udišete. Bez hitne intervencije, disanje brzo može postati otežano, a posljedice mogu biti katastrofalne. Uzroci mogu biti različite prirode, od astme, bolesti pluća, alergije ili izlaganja kemikalijama. Otežano disanje može biti uzrokovano upalom pluća ili bronhitisom.

Ako iskašljavate žutu ili zelenu sluz, imate groznicu ili se javlja nedostatak daha, vjerojatno se radi o bronhitisu koji se pretvara u upalu pluća. Potražite liječničku pomoć.

Linker
20. travanj 2024 10:51