Zvuči kao dobra ideja, zar ne?
 Foto: Kevin Laminto/Unsplash
Pilot-projekt

Novi 'lijek' za oboljele od mentalnih bolesti - u muzej na recept

Kao i kod fizičke aktivnosti, promatranje umjetničkog djela ili sudjelovanje u nekom kreativnom procesu potiče slične 'okidače' koji djeluju na poboljšanje kognitivnih funkcija i podizanje hormona sreće.

Kanadski liječnici pokrenuli su pilot-projekt tijekom kojeg će idućih godinu dana pacijentima s mentalnim bolestima propisivati art terapiju u vidu odlazaka u muzej.

U prvoj fazi projekta liječnici će propisati 50 recepata za posjet izložbama u Montrealskom muzeju lijepih umjetnosti. Svaki recept vrijedi maksimalno za dvije odrasle i za dvije maloljetne osobe.

Dobar odaziv

Stotinjak liječnika dosad se prijavilo za sudjelovanje u projektu. Liječnici su senzibilizirani i otvoreni prema alternativnom pristupu liječenju i blagotvornom utjecaju umjetnosti na zdravlje, bez obzira na znanstvene pokazatelje.

- Art terapija ima učinak sličan onome kakav našim neuronima pruža fizička aktivnost. Naime, kao i kod fizičke aktivnosti, promatranje umjetničkog djela ili sudjelovanje u nekom kreativnom procesu potiče slične 'okidače' koji djeluju na poboljšanje kognitivnih funkcija i podizanje hormona sreće - rekla je Nicole Parent, ravnateljica udruge Kanadskih frankofonih liječnika, koja je inicirala projekt.

Linker
23. travanj 2024 13:06