Jeste li čuli za ocrelizumab?

Novi lijek za multiplu mogao bi zaustaviti bolest

Novoodobreni lijek za multiplu sklerozu donosi novu nadu stotinama tisuća oboljelih širom svijeta koji žive s tom bolešću.

 

Američka agencija za hranu i lijekove odobrila je lijek ocrelizumab (pod zaštićenim nazivom Ocrevus) za liječenje relapsno remitirajućeg oblika multiple skleroze, kao i za liječenje primarno progresivne multiple skleroze, što je prvi put da je dostupna terapija za teške oblike te bolesti. Taj lijek, koji je prvi usmjeren na B stanice u ljudskom tijelu, rezultat je četrdesetogodišnjeg rada tima znanstvenika pod vodstvom neurologa i znanstvenika dr. Stephena Hausera sa Sveučilišta u Kaliforniji.

Za multiplu sklerozu nema lijeka, a postojeće terapije samo djelomično ublažavaju simptome relapsno remitirajućeg oblika bolesti, dok se dosad ni jedna terapija nije pokazala učinkovitom za primarno progresivnu multiplu sklerozu.

 

Izvanredni rezultati

Lijek ocrelizumab dobio je odobrenje nakon što su studije pokazale izvanredne rezultate kod oba oblika bolesti.

U međunarodnim kliničkim ispitivanjima OPERA I i OPERA II koje je vodio Hauser pokazalo se da ocrelizumab:

  • smanjuje godišnju učestalost relapsa za 47 posto,
  • invaliditet za 43 posto,
  • a upalna oštećenja u mozgu za čak 95 posto u usporedbi s interferonom.

 

Interferon se trenutačno smatra standardnom terapijom za relapsno remitirajuću multiplu sklerozu. Odvojeno kliničko istraživanje pod nazivom ORATORIO pokazalo je da ocrelizumab može blago usporiti napredovanje primarno progresivnog oblika bolesti koji je dosad bio otporan na svaku terapiju.

Postojanje visoko učinkovitog lijeka koji se ujedno dobro podnosi znači da bi oboljeli u početnom stadiju bolesti mogli biti liječeni terapijom koja bi potpuno blokirala upalu u mijelinu koja uzrokuje relapse i remisije.

A time bi dugoročne prognoze te bolesti bile mnogo povoljnije nego danas.

Foto: iStock

 

Jedini do sada...

Znanstvenici smatraju da primarno progresivnu multiplu sklerozu uzrokuje onih 98 posto B stanica koje žive u zaštićenim područjima unutar tkiva mozga, a ocrelizumab je jedini lijek koji se dosad pokazalo umjereno učinkovitim u djelovanju na te B stanice. Ukratko, to je prva terapija koja ima ikakav učinak na primarno progresivnu multiplu sklerozu.

S obzirom na to da ono što jedemo utječe na zdravlje cijelog tijela, pa i mozga, možda će vas zanimati što nas mozak posebno voli. Pročitajte ovdje!

 


Poznato je da život s multiplom sklerozom predstavlja izazov obzirom da su njeni simptomi nepredvidivi i promjenjivi. Naime, multipla skleroza je kronična bolest koja utječe na svaku osobu različito, sa simptomima, od utrnulost u udovima ili zaboravljivosti do paralize ili gubitak vida. Nažalost, multipla skleroza se trenutno ne može izliječiti, no očito su pred nama vremena kada će se to promijeniti. Želite li se više informirati o ovoj bolesti, posjetite službene internetske stranice Saveza društava multiple skleroze Hrvatske.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo