veliki korak

Novi krvni test otkriva rak jajnika u ranoj fazi

Jedan od razloga zbog kojih se rak jajnika teško otkriva dok ne dođe do treće ili četvrte faze je veličina abdominalnog područja i zdjelice.

 

Znanstvenici sa Sveučilišta Griffith i Sveučilišta u Adelaideu u Australiji razvili su novi krvni test za otkrivanje karcinoma jajnika u ranoj fazi, čime bi se uvelike osigurao pozitivan ishod za oboljele. Naime, ova bolest u najvećem se broju slučajeva dijagnosticira već u poodmakloj fazi, kad je metastazirala na druge organe.

 

Pozitivan ishod

Američko društvo za rak kaže da se samo 20 posto slučajeva raka jajnika otkrije u ranoj fazi, no ako se otkrije na vrijeme, u 94 posto slučajeva ima dobru prognozu. Novim testom iz krvi rak bi se lako mogao otkriti u ranoj fazi te bi se tako olakšalo liječenje i osigurao pozitivan ishod za mnoge žene.

U 90 posto slučajeva otkriva ga u ranoj fazi i sa stopostotnom sigurnošću u kasnijoj fazi.

Danas su na raspolaganju dvije dijagnostičke metode: uz pregled zdjelice radi se transvaginalni ultrazvuk i krvni test za rak antigena 125 (CA-125). Međutim obje metode imaju neka ograničenja. Prva pokazuje potencijalne tumore u maternici, jajovodima i jajnicima, ali ne otkriva jesu li kancerogeni.

S druge strane razina CA-125 može biti povišena i kod stanja kao što je trudnoća, cista, upalna bolest zdjelice, hepatitis, ciroza i drugo. Novo otkriće australskih znanstvenika veliki je korak naprijed u dijagnosticiranju i liječenju ove bolesti.

 

ČITAJTE I: 7 ranih simptoma raka jajnika koje svaka žena treba znati

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo