Getty Images/iStockphoto
U četvrtak

Novi Doktor u kući: Sve o Parkinsonovoj bolesti

Doznajte što povećava rizike i tko je najskloniji obolijevanju, koja je uloga dopamina, koliko je bitan spol i mjesta na kojem živimo.  

Novi broj Doktora u kući donosi sve o Parkinsonovoj bolesti. Doznajte što povećava rizike i tko je najskloniji obolijevanju, koja je uloga dopamina, koliko je bitan spol i mjesta na kojem živimo.


Ne zna se uzrok

Parkinsonova bolest je heterogena i kompleksna, s motoričkim i nemotoričkim simptomima, prodromalnom fazom (razdoblje prije početka bolesti), rizičnim faktorima, zahvaćenim širim neuroanatomskim područjem, različitim neurotransmiterima i nakupinama proteina kao i mogućnostima liječenja, te samim tim čini veći izazov u vođenju i svakodnevnoj praksi.

Iako se još ne zna uzrok bolesti i nema izlječenja, zahvaljujući dosadašnjim otkrićima i današnjim mogućnostima liječenja kvaliteta života je znatno poboljšana i dužina života s ovom bolesti produžena. Riječ je o progresivno degenerativnom stanju koje karakterizira drhtanje (tremorom) i usporenost pokreta, a u najozbiljnijem obliku povezana je s dubokim fizičkim i psihičkim propadanjem. Iako se uglavnom pojavljuje u kasnim pedesetima, deset posto oboljelih mlađe je od 50.

Doktor u kući donosi vam i sve o zdravlju i vozačkim dozvolama, odnosno praksi da liječnici prijavljuju pacijente policiji. U Dežurnoj ordinaciji liječnici odgovaraju na vaša pitanja, a možete osvojiti i svoj zdravi dar!

Novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje na kioscima je od četvrtka.

Linker
25. travanj 2024 11:23