Nemojte propustiti: novi broj Doktora u kući u četvrtak, u paketu s Jutarnjim listom samo 13 kuna.
 Foto: Istock
Novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje

Novi Doktor u kući: Kralježnica - problemi, rješenja, savjeti

Donosimo i sve o markerima: što otkrivaju i koliko su pouzdani tumorski biljezi.

Problemi s kralježnicom i bolovi u leđima postali su epidemija suvremenog doba. U većem broju slučajeva radi se o akutnoj boli koja uglavnom prolazi kroz tjedan ili dva i bez specifične terapije. U približno pet posto ljudi bol postaje kronična, a otprilike 40 posto "kroničara" boluje i živi sa stalnom boli, koja znatno smanjuje kvalitetu života. Na bolove u kralježnici nije imuna niti jedna starosna grupa. Sve o kralježnici, problemima i liječenju, doznajte u novom Doktoru u kući koji izlazi u četvrtak 7. lipnja.

Kako si pomoći

Iako se oni najmanjem broju slučajeva i relativno rijetko javljaju kod adolescenata, već se poslije dvadesete godine života počinju pojavljivati degenerativne promjene vezivnog prstena diska, a učestalost se i mogućnost pojave bolova brzo povećava.

U kasnijim godinama, otprilike poslije pedesete, degenerativne promjene se sve više povećavaju i javljaju se različite deformacije kralježničnog stupa, često sa suženjem spinalnog kanala, koji sadrži nervne strukture.

Danas je srećom, na raspolaganju cijeli niz neinvazivnih ili minimalno invazivnih procedura kojima se takva bol može značajno ublažiti ili čak i posve ukloniti. Ukratko, nepodnošljive bolove u leđima više ne moramo trpjeti, a kirurgija više nije jedini spas da ih se riješimo i ponovo hodamo zdravi i bez bolova.

O tome što učiniti kad se to dogodi, treba li ležati i mirovati ili se kretati, grijati ili hladiti te kako si pomoći i kada potražiti liječničku pomoć doznajte u Doktor u kući. Najčitaniji magazin za zdravlje donosi vam i sve o markerima: što otkrivaju i koliko su pouzdani tumorski biljezi. Donosimo i vježbe za izbacivanje stresa te činjenice o suncu i kože koji iste znali. U našoj rubrici Povjerljivo dijabetičari otkrivaju kako im kontinuirani mjerač glukoze spašava život.

U Dežurnoj ordinaciji liječnici odgovaraju na vaša pitanja a možete osvojiti i svoj dar!

Nemojte propustiti: novi broj Doktora u kući u četvrtak, u paketu s Jutarnjim listom samo 13 kuna.

Linker
20. travanj 2024 10:07