Novi Doktor u kući izlazi u četvrtak 9. kolovoza.
 Foto: Istock
rješavajte mozgalice!

Novi Doktor u kući donosi izazov za vaš mozak, jeste li spremni?

Donosimo savjete brain fitnessa, sedmodnevni trening za jačanje uma te više od trideset IQ mozgalica. Rješavajte ih (ili barem pokušajte) i tako spriječite demenciju

Očuvanje zdravlja mozga i mentalnih sposobnosti čini nas vitalnijima, mlađima i dugovječnijima. Pamćenje, logika, koncentracija, percepcija i snalaženje s godinama slabe, ali - mogu se trenirati i održavati!

Novi Doktor u kući koji izlazi u četvrtak 9. kolovoza donosi veliki vodič koji će vam pomoći da testirate svoje mentalne sposobnosti, ali i da sljedeći naše savjete i rješavajući zadatke, trenirate svoj mozak.

ZDRAVLJE MOZGA

Donosimo savjete brain fitnessa, sedmodnevni trening za jačanje uma te više od trideset IQ mozgalica koje su pravi izazov za mozak. Rješavajte ih (ili barem pokušajte) i ispitajte svoje vizualne, logičke, matematičke i ostale mentalne sposobnosti. Rješavanje ovakvih zadataka pravi je trening za mozak, a to je najbolji put ka boljoj formi, vitalnosti i borbi protiv demencije.

Mozak je računalo koje sve koordinira - disanje, rad srca, probavu i kožu. Sve je reprezentirano u mozgu. Mozak, na koji otpada samo dva posto težine tijela, koristi više od 20 posto kisika koji udišemo.

Četiri su ključa za očuvanje zdravlja mozga: mediteranska prehrana, borba sa stresom, treniranje mozga i tjelesna aktivnost, kaže akademkinja Vida Demarin, redovita profesorica neurologije u trajnom zvanju i redovita članica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti nagrađena brojnim hrvatskim i svjetskim nagradama i priznanjima za znanstveni rad. Ona osobno kao tjelesnu aktivnost predlaže ples.

Neka istraživanja pokazuju da kvalitetan san u mlađim godinama omogućuje bolje mentalno funkcioniranje u starijoj dobi. Osobe koje u mladosti nije mučila nesanica imaju manji rizik od pojave demencija i bolju sposobnost pamćenja. Nakon 24 sata nespavanja mozak radi slabije i sporije, krvni tlak i razina kortizola (hormona stresa) rastu, a već nakon tjedana dana neispavanosti usporavaju se kognitivne funkcije, počinju halucinacije i gubi se memorija.

Nemojte propustiti, paket Doktor u kući + Jutarnji list u četvrtak za samo 14 kuna!

Linker
24. travanj 2024 05:02