Pokazalo se kako je kapsaicin iz čili paprike također učinkovita pomoć u sprječavanju razvoja leukemije, raka prostate, debelog crijeva i želuca.
 Getty Images/iStockphoto
ljuto, ali pomaže

Nova nada za pacijente! Znanstvenici otkrili sastojak u čiliju koji može usporiti širenje raka pluća

Karcinom pluća najčešći je i najsmrtonosniji tip karcinoma. Od svih ukupnih uzroka smrti on je na četvrtome je mjestu. 

U Hrvatskoj se godišnje otkrije oko 3000 novih bolesnika, a prema dostupnim statistikama, petogodišnje preživljenje pacijenata je ispod 10 posto, što nas svrstava na samo dno ljestvice europskih zemalja.

Većina smrtnih slučajeva nastajte kao posljedica metastaziranja raka i širenja na udaljene organe. Istraživači s američkog Sveučilišta Marshall ispitali su učinke kapsaicina na tri vrste stanica raka.


Nove terapije

Nova istraživanja sugeriraju da kapsaicin, glavni sastojak čilija koji ima velik broj pozitivnih učinaka, može omesti proces metastaza i usporiti širenje raka pluća.

Daljnja ispitivanja pokazala su da metastaze raka pluća potisnute kapsaicinom blokiraju protein koji igra ulogu u rastu stanica raka, zvanom Src.

- Rezultati naših istraživanja mogu potaknuti razvoj novih antimetastatskih terapija. Nadamo se da će se jednog dana kapsaicin moći koristiti u kombinaciji s drugim kemoterapeuticima za liječenje raznih vrsta raka pluća.

Međutim, klinička upotreba kapsaicina zahtijevat će prevladavanje njegovih neugodnih nuspojava, koje uključuju iritaciju probavnog sustava, grčeve u želucu i osjećaj pečenja. Rak pluća i drugi karcinomi obično metastaziraju na sekundarne lokacije poput mozga, jetre ili kostiju, što ih čini teškim za liječenje. Naša studija sugerira da bi prirodni spoj kapsaicin iz čili paprike mogao predstavljati novu terapiju u borbi protiv metastaza kod bolesnika s karcinomom pluća - rekao je autor studije, Jamie Friedman.


Može produžiti život

Ovo nije prva studija koja ukazuje na potencijalne zdravstvene koristi kapsaicina. Prethodna su istraživanja pokazala da spoj može inhibirati razvoj trostruko negativnih stanica raka dojke, a druga istraživanja kažu da može smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

Konačno, prethodna istraživanja također sugeriraju da spoj može produžiti naš životni vijek.


ČITAJTE I: Sve što ste ikada željeli znati o čiliju!


IZVOR:
medicalnewstoday



Linker
24. travanj 2024 10:36