Otkriće

Nova nada za oboljele od raka kože

Francuski znanstvenici razvili su molekulu s antikancerogenim svojstvima. U pokusima se pokazala kao učinkovita u smanjenju tumora, a da pritom nije štetila okolnom tkivu.

Tim francuskog Mediteranskog centra za molekularnu medicinu INSERM, na čelu sa Stéphaneom Rocchijem, razvio je molekulu koja može smanjiti sposobnost preživljavanja stanica melanoma, a bez toksičnih učinaka na zdrave stanice. To je velik korak i nova nada svim oboljelima od ovog vrlo agresivnog oblika raka kože. Molekula je nazvana HA15.

Melanom je vrlo agresivan oblik raka kože, a postoje tri faze progresije tumora: primarni tumor bez infiltracije limfnih čvorova i bez metastaza, drugi stadij uključuje regionalne metastaze u limfnim čvorovima i na kraju metastatska faza kada dolazi do širenja stanica raka u perifernim tkivima. Iako su ohrabrujući rezultati već dobiveni za liječenje metastatske faze pomoću ciljane terapije ili imunoterapije, većina pacijenata treba dodatne tretmane kako bi se spriječilo vraćanje tumora. U tom kontekstu istraživači iz Nice otkrili su novu obitelj molekula tiazol benzensulfonamide (TZB) koja ima antikancerogena svojstva.

- Ova grupa molekula identificirana je kod dijabetesa tipa 2 i povećavala je osjetljivost stanica na inzulin. Da bismo je upotrijebili protiv raka, morali smo ukloniti proinzulinsku aktivnost. Tako smo počeli mijenjati osnovnu strukturu TZB i stvorili formulu u kojoj se glavni spoj zove HA15. U pokusima provedenim na laboratorijskim miševima ova je grupa molekula bila vrlo učinkovita u smanjenju veličine tumora, a pritom nije štetila okolnom tkivu niti je utjecala na zdravstveno stanje glodavaca - rekao je Stéphane Rocchi.

Linker
26. travanj 2024 22:20