Svaki pomak u mogućoj terapiji kod Parkinsa je dobra vijest.
 Getty Images
ISTRAŽIVANJE

Nova nada: lijek za povećanu prostatu mogao bi biti moćan lijek i u liječenju Parkinsonove bolesti

Znanstvenici vjeruju da lijek terazosin ima i vrlo blagotvorno djelovanje na moždane stanice oštećene Parkinsonovom bolešću koja je inače posljedica poremećaja, odnosno propadanja stanica u centralnom živčanom sustavu.

Lijek koji se inače koristi za liječenje povećane prostate možda bi mogao biti i moćan lijek za liječenje Parkinsonove bolesti. Objavio je to međunarodni tim znanstvenika i dao nadu oboljelima za koje još uvijek nema učinkovitog lijeka. Radi se o terazosinu, lijeku koji ublažava tzv. benignu hiperplaziju prostate (BPH), i to tako da opušta mišiće mokraćnog mjehura i prostate. No, znanstvenici vjeruju da ima i vrlo blagotvorno djelovanje na moždane stanice oštećene Parkinsonovom bolešću koja je inače posljedica poremećaja, odnosno propadanja stanica u centralnom živčanom sustavu, a nerijetko se zove i "drhtajuća paraliza".

Dodaju kako bi ovaj lijek mogao usporiti progresiju bolesti, za što još uvijek nema nikakve terapije već se postojećom samo ublažavaju simptomi, ali ne sprečava progresija bolesti.

Znanstvenici su istraživali tisuće pacijenta koji imaju i BPH i Parkinson, nakon čega su zaključili da tzv. alfa blokator štiti moždane stanice od uništenja, a rezultate istraživanja objavili su u časopisu Clinical Investigation.


Klinička ispitivanja

Lijek terazosin može pomoći u aktiviranju enzima PGK1 kako bi se spriječila smrt moždanih stanica, kažu znanstvenici sa Sveučilišta Iowa i Pekinškog instituta za poremećaje mozga. Lijek se ispitivao na miševima, a da bi mogli početi procjenu učinka na ljude, istraživali su dokumentaciju milijuna američkih pacijenata kako identificirali one s BPH-om i Parkinsonovom bolešću. U istraživanju 2880 pacijenata s Parkinsonom koji su uzimali terazosin ili slične lijekove koji "gađaju" PGK1 uspoređivali su s 15.409 pacijenta s Parkinsonom koji su uzimali neki drugi lijek koji ne djeluje na spomenuti enzim. Pokazalo se da oni koji su dobivali lijek koji djeluje na PGK1 bili bolje od ostalih pacijenta. To je i temelj za buduća klinička ispitivanja čiji je početak planiran još ove godine.

Glavni istraživač dr. Michael Welsh kaže da je prerano govoriti o izlječenju, ali ovi rezultati možda mogu potencijalno promijeniti život ljudi koji boluju od Parkinsonove bolesti.

"Danas imamo na raspolaganju nula tretmana koji mijenjaju progresivni tijek ove neurodegenerativne bolesti", kaže Welch i dodaje da je to "strašno stanje", a kako broj stanovnika raste, Parkinsonova bolest postaje sve češća pa zaključuje da je ovo uzbudljivo otkriće.


Usporedba s placebom

Poglavito je to dodatno dobra vijest jer se radi o lijeku koji je već u uporabi i ima dokazane rezultate liječenja BPH pa proširenje indikacija ne bi trebao biti veći problem ako studije pokažu da su prvi rezultati dobili potvrdu. Riječju, to znači da bi lijek bio vrlo brzo dostupan pacijentima. U ispitivanjima, koja će potrajati nekoliko godina, usporedit će se djelovanje ovog lijeka s placebom kako bi se vidjelo da je siguran i učinkovit kod Parkinsonove bolesti.

Koautor studije dr. Nandakumar Narayanan, koji se inače bavi Parkinsonovom bolešću, rekao je kako su potrebna randomizirana kontrolirana ispitivanja ne bi li se dokazalo da ti lijekovi doista mijenjaju tijek bolesti. "Bude li tako bit će to sjajna vijest", kaže dr. Narayanan.

"Ovi uzbudljivi rezultati pokazuju da terazosin možda ima skriveni potencijal za usporavanje napredovanja Parkinsonove bolesti, nešto što je očajnički potrebno da pomogne ljudima da žive duže i bolje" rekao je britanski neurolog dr. David Dexter.

"Lijek aktivira enzim fosfoglicerat kinazu koji stimulira glikolizu i pojačava celularnu aktivnost odnosno aktivnost stanica. To onda i odgađa smrt stanica", objašnjava neurologinja prof. dr. Maja Relja, vodeća hrvatska stručnjakinja za bolesti pokreta i kretanja (ekstrapiramidne bolesti). Dodaje da su pacijenti s Parkinsonovom bolesti zakinuti jer lijeka osim za smanjenje simptoma još uvijek nema. Zato je svaki pomak u mogućoj terapiji dobra vijest. Također, kaže prof. dr. Relja, prednost je i to da je lijek već dugo na tržištu, da se zna da je siguran za pacijente pa većih problema u širenju indikacija ne bi trebalo biti.

"No, proći će još neko vrijeme dok potvrda onoga što se trenutno zna ne stigne iz studija koje se još moraju učiniti", zaključuje dr. Relja.


IZVOR: Jutarnji list

Linker
25. travanj 2024 14:44