Ove subote jutro rezervirajte za svoje mališane :)
 Foto: iStock
Maštajte zajedno

Nordijska bajkopričaonica za vas i vaše mališane

Kada ste posljednji puta maštali? Možda je baš ovo idealna prilika da se prisjetite djetinjstva i oživite vlastite bajke...

Bajke su od davnina iznimno važan dio djetinjstva i odrastanja. Priče i bajke učile su naše bake i djedove, naše majke i očeve, učile su i nas, a pomoću njih danas mi učimo našu djecu kako maštati, voljeti i kako širom raširenih očiju promatrati svijet.

Duga tradicija pričanja priča za laku noć na sreću naših razigranih mališana i dalje živi, s novim pričama koje maštoviti roditelji svakodnevno izmišljaju kako bi svoju djecu uspješno uputili u svijet snova. Ako vam je ponestalo ideja i stalno pričate iste priče, svratite po malo inspiracije ovu subotu na Nordijsku bajkopričaonicu u Etnografski muzej u Zagrebu.

Etnografski muzej i Udruga hrvatsko-švedskog prijateljstva "Aurora" organizatori su ovog dražesnog događanja koje će se održati u subotu 17. rujna 2016., s početkom u 11 sati. U prostorijama muzeja na Trgu Ivana Mažuranića broj 14 u sklopu Nordijskog festivala održat će se bajkopričaonica za djecu stariju od 4 godine u suradnji s Nikolinom Stanišić iz Centra za kreativni razvoj "U oblacima" na programu će biti priče o čarobnim bićima dalekog sjevera, nakon pričanja će uslijediti likovna radionica, a sve posjetitelje očekuju i švedski slatkiši. Razveselite svoje najmlađe i ovu subotu provedite maštajući zajedno!

Cijena pojedinačne dječje ulaznice iznosi 15 kn, a obiteljske (uključuje roditelje i djecu) 40 kn. Za ulaznice za ovaj obiteljski događaj možete se predbilježiti na adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

šipak
šećer
cimet
štapić vanilije
muškatni oraščić
voda

Priprema:

  1. Zrele šipke operite i stavite u prikladnu posudu za kuhanje.
  2. Dolijte vodu tako da ona bude 2-3 cm iznad šipka.
  3. Kuhajte na umjerenoj vatri, uz često miješanje, dok plodovi ne omekšaju.
  4. Zgnječite ih kuhačom. Propasirajte smjesu koristeći pasirku, pa potom procijedite kroz gazu. Na ovaj način se uklanjaju koštice i dlačice šipka.
  5. Dobivenu smjesu kuhajte sa šećerom uz neprekidno miješanje. Na litru smjese ide pola kilograma šećera. Kuhajte dok se ne postigne konzistencija meda.
  6. Pri samom kraju dodajte sjemenke pola mahune vanilije, 1/4 čajne žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića i 1/3 čajne žličice cimeta. Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.
  7. Vrućim džemom punite vruće staklenke, prekrijte celofanom i zatvorite poklopcem.

Linker
19. travanj 2024 19:23