I nos govori o zdravlju

'Njušim da nije dobro': 15 signala otkrivaju da vam je zdravlje ugroženo

Od obične prehlade, preko gripe, pa sve do Alzheimera ili poremećaja mozga... Svašta se može 'iščitati' iz toga kako se 'ponaša' naš nos.

 

Curenje iz nosa: PREHLADA

Curenje iz nosa jedan je od najčešćih simptoma prehlade. Uz to se obično javljaju i drugi simptomi kao što su kihanje, začepljen nos i upala grla. Dolaze polako i obično prolaze sami. Osjećat ćete se bolje ako se odmarate i pijete puno tekućine.

 

Curenje iz nosa: GRIPA

Simptomi gripe pojavljuju se brzo i često uključuju groznicu, bolove i zimicu. Većina ljudi oporavi se tijekom dva do tri tjedna, ali stanje će se popraviti brže ako koristite antivirusne lijekove. Izbjegavajte kontakte s visokorizičnim osobama kao što su mala djeca, stariji od 65 godina, trudnice i oni s astmom, bolestima srca i dijabetesom.

 

Krvarenje iz nosa: SUHI SINUSI

Isušeni zrak izvlači vlagu iz sinusa pa će ih vjerojatno isušiti i oštetiti, a to olakšava pojavu bakterijskih infekcija. Oba stanja mogu uzrokovati krvarenje. Koristite ovlaživač zraka.

 

Krvarenje iz nosa: NASLJEDNA HEMORAGIČNA TELEANGIEKTAZIJA

Ovaj rijedak genetski poremećaj oslabljuje krvne žile i bez jasnog razloga uzrokuje češće krvarenje iz nosa. Možete se probuditi i samo primijetiti da je jastuk krvav ili pak uočiti male crvene mrlje na rukama ili licu. Može uzrokovati i ozbiljne probleme poput krvnog ugruška u plućima ili moždanog udara. Iako je genetski, pojavljuje se tek u starijoj dobi. Svakako razgovarajte s liječnikom ako primijetite simptome ili ako imate nekoga u obitelji tko već boluje od ove bolesti.

 

Krvarenje iz nosa: OSTALI UZROCI

Sežu od alergija do hemofilije i uzimanja nekih lijekova koji razrjeđuju krv kao što su aspirini, sprejevi za nos i sl. Samo krvarenje obično nije ozbiljan problem, no posavjetujte se s liječnikom ako traje duže od pola sata, ne prestaje i otežava normalno disanje.

 

Smanjen osjet mirisa: POLIPI

Male izrasline u nosu obično su bezopasne, ali mogu smanjiti osjet mirisa. Lijekovi ili manji kirurški zahvat kojim se uklanja polip riješit će problem.

 

Smanjen osjet mirisa: DIJABETES

Liječnici ne znaju kakva je točno veza između smanjenog osjeta mirisa i dijabetesa, ali visoki šećer u krvi oštećuje živce, krvne žile ili organe koji čine kompleksan sustav za osjet mirisa. Može utjecati na endokrini sustav i oštetiti njuh.

 

Smanjen osjet mirisa: ALZHEIMEROVA BOLEST

Može biti rani znak Alzheimera, ali i drugih stanja mozga poput Parkinsonove ili Huntingtonove bolesti, multiple skleroze ili bolesti motoričkih neurona. Simptome valja što prije prepoznati i odmah potražiti liječničku pomoć primijetite li da ne osjećate mirise kao prije. Iako je teško liječiti bolesti koje napadaju živčani sustav, lijekovi mogu usporiti ili ublažiti simptome.

 

Fantomski miris: POREMEĆAJ MOZGA

Osjećate miris nečega što nije u vašoj blizini. Miris može biti ugodan ili neugodan. Osjećate ga u jednoj ili obje nosnice. Ponekad se nenadano pojavi i naglo nestane. Uzroci uključuju epileptičke napadaje, ozljede glave, tumore mozga ili Parkinsonovu bolest. Odmah potražite liječničku pomoć.

 

Fantomski miris: INFEKCIJA SINUSA

Sinusne infekcije također mogu dovesti do toga da neke mirise odjednom osjećamo kao neugodne. Pojava obično prolazi sama za nekoliko tjedana ili mjeseci. Liječnik može savjetovati da kod ovakvog stanja isperete sinuse otopinom slane vode.

 

Crveni nos: ROZACEJA

Rozaceja je jedna od najčešćih kroničnih kožnih bolesti, a manifestira se zacrvenjenim obrazima. Tijekom vremena, posebno kod muškaraca, može se crvenjeti i koža na nosu i javiti se rinofima, stanje koje će promijeniti oblik nosa ili čak otežati disanje.

 

Žuti sekret: MOŽDA JE INFEKCIJA

Samo po boji sekreta ne može se točno zaključiti što se događa sa zdravljem. Može biti znak virusne ili bakterijske infekcije, no uzrok može biti i alergija. Imunosni sustav koristi bijele krvne stanice kako bi se riješio bakterija i sekret nakon desetak dana poprima zelenu boju. Savjetujte se s liječnikom o uzimanju antibiotika.

 

Tamniji sekret: ONEČIŠĆENJE ZRAKA, DIM, SASUŠENA KRV

Ako je kvaliteta zraka u području u kojem boravite toliko loša da je sekret gust i tamne boje, što manje boravite vani i izbjegavajte tjelesnu aktivnost na otvorenom. Raspitajte se o kvaliteti zraka i pratite lokalne vremenske izvještaje. Pretjerana uporaba duhana također može biti uzrok tamnog sekreta.

 

Crni sekret: GLJIVIČNA INFEKCIJA

Vjerojatno je krivac gljivična infekcija, ali može biti znak i drugog ozbiljnog zdravstvenog stanja koje zahtijeva hitnu intervenciju. Krivac može biti i prljavština, dim ili sasušena krv.

 

Čist sekret: ZNAK DOBROG ZDRAVLJA

Bistar sekret znak je dobrog zdravlja, pod uvjetom da ga nema previše. Ako je iscjedak ipak malo preintenzivan, značiti da je riječ o alergiji, prehladi ili gripi. Razgovarajte s liječnikom sumnjate li na gripu jer će vam dati lijek koji će spriječiti moguće komplikacije.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo