Dobivamo ga iz namirnica kao što su brokula, kelj, špinat te iz hladno prešanih biljnih ulja, poput sojinog
često zanemaren

Njegove niske razine povećavaju rizik od smrtnog ishoda uslijed bolesti

Samo jedna šalica zelenog lisnatog povrća na dan osigurava važan vitamin za srce i kosti

Vitamin K često je zanemaren, no novija istraživanja pokazuju da njegove niske razine povećavaju rizik od smrtnog ishoda uslijed bolesti. Američki su istraživači analizirali medicinsku dokumentaciju oko četiri tisuće odraslih u dobi od 54 do 76 godina koji su bili uključeni u tri studije prema razinama vitamina K.

Nikome nije dijagnosticirana srčana bolest na početku promatranog razdoblja, a nakon 13 godina osobe s najnižim razinama vitamina K imale su 19 posto veći rizik od smrti u promatranom razdoblju u odnosu na one s dobrom razinom vitamina K. Iako znanstvenici pojašnjavaju da nije poznata točna povezanost vitamina K i moguće preuranjene smrti, ovaj vitamin pomaže svima da se smanji ugradnja kalcija u arterije i tako spriječi njihovo stvrdnjivanje.


Najbolji izvori

Jedna je druga studija pokazala da niska razina vitamina K povećava rizik od osteoporoze, stanja koje utječe na mobilnost i prijelome kostiju uslijed padova te također preuranjene smrti zbog prijelom kostiju. Manjak ovog vitamina dovodi do jačeg krvarenja iz rana (utječe na zgrušavanje krvi) i propadanja zuba

Dobivamo ga iz namirnica kao što su brokula, kelj, špinat te iz hladno prešanih biljnih ulja, poput sojinog. Odraslim ženama preporučuje se 90, a muškarcima 120 mikrograma na dan. Potrebnu količinu osigurava šalica zelenog lisnatog povrća na dan.

Manjak vitamina K prilično je rijedak i uglavnom je posljedica nepravilne funkcije probavnog trakta ili uzimanja nekih lijekova (antibiotika, antiepileptika, aspirina, antikoagulansa i dr.). No, uzrok mogu biti i smanjeno lučenje žuči ili bolesti jetre te bolesti crijeva koje utječu na slabu apsorpciju vitamina. Simptomi manjka su prekomjerno krvarenje kod ozljede, obilna menstrualna krvarenja, krvarenje iz nosa, desni i u probavnom traktu, lako stvaranje masnica, slabljenje kostiju i koštanih struktura, a od blažih simptoma umor, nemiran san, mučnina, kolitis.

Linker
24. travanj 2024 10:39