Ovo je prvi put da je dokazana povezanost između krvnog tlaka u kasnoj dobi i patoloških promjena u mozgu.
 Foto: iStock
Novo istraživanje

Nizak krvni tlak nije uvijek poželjan u kasnoj dobi

Hipertenzija u srednjoj dobi uzrokuje strukturalne promjene u mozgu koje rezultiraju poremećajem samoregulacije cerebralnog protoka krvi.

Nizak dijastolički tlak kod osoba starije dobi koje su u srednjim godinama imale hipertenziju povezan je s atrofijom mozga i sive tvari, pokazalo je istraživanje provedeno na Nacionalnom institutu za starenje u Bethesdi.

Kod više od 4000 osoba koje su za potrebe istraživanja praćene godinama, niski dijastolički tlak u dobi od oko 75 godina pokazao se nedvosmisleno povezan s manjim volumenom mozga, no to je uočeno samo kod onih osoba koje su u dobi od 50 godina imale hipertenziju.

Hipertenzija u srednjoj dobi uzrokuje strukturalne promjene u mozgu koje rezultiraju poremećajem samoregulacije cerebralnog protoka krvi, što mozak čini sklonijim niskom krvnom tlaku i hipoperfuziji (smanjenje krvnog protoka) u kasnijoj dobi.

Što je s visokim tlakom

Visoki krvni tlak u srednjoj životnoj dobi već je prije bio povezan s patološkim promjenama u mozgu i demencijom, no ovo je prvi put da je dokazana povezanost između krvnog tlaka u kasnoj dobi i patoloških promjena u mozgu. Autori studije kažu da je moguće i da osobe s niskim krvnim tlakom u trećoj dobi imaju više komorbiditeta, više stvrdnutih krvnih žila ili slabiju srčanu funkciju.

Također upozoravaju da bi moglo biti od pomoći kad bi buduća ispitivanja lijekova protiv hipertenzije uključila i mjerenje moždanih struktura i funkcija.

Linker
19. travanj 2024 04:11