Vitamin D pomaže našem imunološkom sustavu da bolje funkcionira, a njegov nedostatak je povezan s povećanom osjetljivošću na infekcije.
 foto: unsplash
od depresije do upala

Niska razina vitamina D može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema

Osim izlaganja sunčevoj svjetlosti, pri čemu se vitamin D sintetizira u organizmu, ovaj esencijalni vitamin možemo unijeti i dodacima prehrani i hranom koja je obogaćena vitaminom D. 


Vitamin D, jedan od vitamina topivih u masti, poznat je i pod nazivom sunčani vitamin zato što ga naše tijelo, upravo zahvaljujući suncu, putem kože sintetizira i proizvodi.

I dok neke svakodnevne namirnice poput jaja, masne ribe i gljive sadrže ovaj vitamin, nedostatak je još uvijek čest problem, a mnogi možda ni ne znaju da je do toga došlo.

Ako mislite da možda patite od nedostatka vitamina D, ovdje su neke česte nuspojave.

Umor

Umor može imati mnogo uzroka koji nisu ni povezani sa spavanjem. Te je stanje koje se može manifestirati i kroz niske razine energije, gubitak motivacije i jednostavno izmoždenost. Nedostatak vitamina D je jedan od glavnih uzroka umora koji se često previdi, ali se ne bi trebao, jednostavno zato što je to vitamin koji proizvodi energiju.

Znanstvenici već dugo sumnjaju na povezanost umora i niske razine vitamina D, ali tek nedavno su ta uvjerenja potvrđena.

U istraživanju iz 2016. istraživači su uzeli 120 volontera koji su patili od kroničnog umora i nedostatka vitamina D. Sudionici su nasumce dobili ili jednu oralnu dozu vitamina D ili placebo. Nakon studije, oni koji su dobivali doze vitamina D primijetili su značajno poboljšanje u vidu razina energije.


Depresija

Niske razine energije prisutne kod osoba s niskim razinama vitamina D mogu također dovesti do ili biti u korelaciji s depresijom. No, potrebna su i dalje brojna istraživanja. Istraživači s Institutu za kliničku medicinu proučavali su depresiju kod pretilih osoba i onih s prekomjernom tjelesnom težinom kako bi pronašli učinak suplementacije vitaminom D na simptome depresije.

Nakon godine dana, simptomi su se poboljšali, što ukazuje na moguću uzročnu vezu između uzimanja vitamina D i poboljšanja simptoma depresije.


Sporo zacjeljivanje rana

Sporo zarastanje rana upućuje na nedostatak hranjivih tvari u organizmu. Ako otkrijete da vašim ranama treba odjednom puno više vremena da zarastu, provjerite razine vitamina D.

Zapravo, istraživanje koje je provela istraživačka skupina Wound Healing Research Group tretiralo je vitaminom D inficirane dermalne fibroblasti (sloj kože odgovoran za stvaranje vezivnog tkiva kako bi mu pomoglo da se oporavi od ozljede).

Zbog toga su istraživači uspjeli zaključiti da vitamin D može igrati važnu ulogu u poboljšanju zacjeljivanja rana kod pacijenata s nedostatkom vitamina D.


Smanjena gustoća kostiju

Mnogim starijim osobama s osteoporozom i rahitisom je rečeno da je krivac za to nedostatak kalcija, a zapravo bi mogao biti nedostatak vitamina D. Iako je istina da je kalcij ključan za zdrave kosti, bez vitamina D, kalcij ne može doseći svoj puni potencijal za izgradnju kostiju, jer njih dvoje rade ruku pod ruku.

Kalcij pomaže u izgradnji i održavanju kostiju, dok vitamin D pomaže tijelu da apsorbira kalcij. Zbog toga su neke vrste mlijeka obogaćene vitaminom D. Jedna studija iz 2014. kaže da odrasle osobe s nedostatkom vitamina D imaju veću vjerojatnost da će razviti bolove u zglobovima kukovima i koljenima.


Česte upale

Vitamin D pomaže našem imunološkom sustavu da bolje funkcionira, a njegov nedostatak je povezan s autoimunim bolestima kao i povećanom osjetljivošću na infekcije.

Klinički pregled uloge vitamina D u načinu funkcioniranja imunološkog sustava pokazao je da može igrati ulogu u prevenciji infekcija i čak se može koristiti pri liječenju virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija.

Nadalje, pregled je pokazao da nekoliko drugih stanja kao što su tuberkuloza, psorijaza, ekcem, Crohnova bolest, gripa, infekcije mokraćnog sustava i infekcije oka također mogu imati koristi od vitamina D.


Vitamin D naše tijelo može dobiti na tri načina:

  • izlaganjem suncu, što potiče našu kožu na “proizvodnju” vitamina D (čak 80 posto dnevnih potreba)
  • iz hrane, prije svega iz žutanjka jajeta, ulja od jetre bakalara, iz masne ribe kao što su losos, haringa i tuna te mlijeka, sojina mlijeka i svježe cijeđenog soka od naranče.
  • suplementima

Vitamin D sintetizira se putem kože pod djelovanjem sunčeve svjetlosti samo ako je dužina valova sunčevih zraka dovoljna da postigne određeni intenzitet, a to je moguće uglavnom samo ljeti.

Dodatke vitamina D možda je potrebno uzimati tijekom zimskih mjeseci, osobito ako živite na sjevernoj hemisferi i / ili se ne odlučujete za vanjske aktivnosti.



Linker
25. travanj 2024 03:45