Nekoliko savjeta za obitelji čiji članovi imaju mnogo obveza
 Getty Images/iStockphoto
zdravi i ukusni obroci

Nikada nismo toliko kuhali kao za vrijeme izolacije! Evo kako osigurati zdravlje za svoju obitelj

Uključivanje djece u proces pripreme hrane moglo bi ih potaknuti da isprobaju nove, zdrave recepte

Napisala: Susan Bowerman, mr.sc., licencirana dijetetičarka, CSSD, CSOWM, FAND – viša direktorica za Globalnu edukaciju o prehrani i trening, Herbalife Nutrition

Izolacija utječe na sve aspekte naših života. Milijuni obitelji imaju dojam da su se vratili u prošlost, a činjenica da se ponovo kuha domaća hrana smatra se jednom od prednosti apela #ostajemdoma. Novija istraživanja pokazuju da je 88 % organizacija svojim zaposlenicima predložilo ili naložilo da rade od kuće. Kako su i škole zatvorene, roditelji možda kuhaju više nego ikada.

Obitelji u samoizolaciji pronalaze nove načine da svojoj djeci osiguraju strukturirane aktivnosti, a među njima mogu biti i kuhanje i pečenje uslijed izolacije. Uključivanje djece u proces pripreme hrane moglo bi ih potaknuti da isprobaju nove, zdrave recepte.


Savjeti za pripremu obroka u obitelji čiji članovi imaju mnogo obveza

Možda se čini da je uključivanje djece u pripremu obroka veća smetnja nego što je pomoć, no dok kuhaju s nama, oni svladavaju nove vještine, što može biti vrlo korisno za održavanje dojma normalnosti. Pomaganjem u kuhinji djeca mogu mnogo naučiti - recimo, o mjerama, slijeđenju uputa i čitanju recepata. Osim toga, istraživanja su isto tako pokazala da se djecu koja su uključena u pripremu obroka može potaknuti da jedu zdravije namirnice. U izvještaju kojeg je objavilo Sveučilište u Washingtonu navodi se da je prehrana ljudi koji češće kuhaju kod kuće manje kalorična i sadrži manje šećera i masti.


Nekoliko savjeta za obitelji čiji članovi imaju mnogo obveza:


Uspostavite rutinu

Ne morate baš svakog utorka jesti tacose ili svake srijede kuhati špagete, no ponekad je dobro odrediti dan u tjednu za određenu hranu, kako ne biste svakoga dana morali odlučivati što kuhati. Za jedan ili dva dana u tjednu odredite kako ćete jesti – ne nužno što ćete jesti – primjerice: bezmesni ponedjeljak ili doručak za večeru jednom tjedno.


Sastavite zbirku recepata

Nađite sustav koji vam odgovara - skupljanjem recepata iz časopisa u jednu mapu ili označavanjem recepata na računalu ili pametnom telefonu - i sastavite zbirku omiljenih recepata za jela kojai ukućani vole. I djeca se mogu zabaviti skupljanjem svojih omiljenih recepata i izradom vlastitih 'albuma s receptima'.


Sastavite popis i odlazite u kupnju jednom tjedno... ili rjeđe

Od svih nas se traži da ostanemo doma i reduciramo broj odlazaka u kupovinu, pa je važna dobra priprema za kupovinu. Sastavite popis za čitavu obitelj. Provjerite jesu li se smanjile zalihe u hladnjaku, zamrzivaču i smočnici, kako biste uvijek imali pri ruci sastojke koji vam trebaju za brzu pripremu juhe, curryja ili tjestenine. U hladnjaku bi bilo dobro uvijek imati pri ruci konzerve graha, tunjevine i rajčice, smrznuto voće, povrće, meso, ribu i meso peradi, jaja, jogurt, mlijeko i sir smanjene masnoće. Odaberite svježe voće i povrće koje se može dugo čuvati, poput citrusa, jabuka, mrkve, brokule, cvjetače, kupusa, celera i paprika.


Podijelite uloge

Vaš partner ili partnerica možda vješto barata nožem - savršeno da dobije zadatak sjeckati namirnice. Manja djeca mogu pomoći kod miješanja i mjerenja namirnica, a neki dugi članovi obitelji možda će se najbolje snaći kod pranja suđa i pospremanja nakon kuhanja. Svakom članu obitelji dodijelite ulogu koja mu najbolje odgovara.


Imajte na umu brzinu i jednostavnost

Koliko puta ste u najboljoj namjeri kupili čitavu buču, a onda je ona polako trulila u najdaljem kutku hladnjaka? Kako biste skratili vrijeme potrebno za pripremu i kuhanje, budite mudri i posegnite za praktičnim rješenjima kao što su smrznuto povrće, oprano zeleno povrće i napola obrađeno ili marinirano meso.


Pripremajte jednom, kuhajte dvaput

Ako znate da će vam sjeckani luk, češnjak i drugo povrće trebati za više obroka u tjednu, nasjeckajte više svega i jedan dio spremite u hladnjak, kako biste sljedeći put imali manje posla.

Kada kuhate rižu ili kvinoju, skuhajte više i dio spremite u zamrzivač za neki budući obrok. Možete skuhati i više proteina za dva obroka - ako večeras ispečete više ribe, ostatak sutra možete iskoristiti za tacose.


Naučite kuhati sve u jednom loncu

Pripremajte jela koja sadrže uravnotežene količine proteina, povrća i škroba. Primjeri za to su chili, variva, jela s tjesteninom i složenci.

Ovakav veliki zaokret u načinu života možda neće uspjeti od prve i bez poteškoća, naročito ako drugi članovi obitelji nisu zainteresirani. No, ako počnete s jednostavnim sitnicama, možete stvoriti temelj za novi način života u kojem će vašoj obitelji biti sve bolje. Uživajte u eksperimentiranju i nemojte se iznenaditi ako vam se na kraju više dopadne zdravija verzija!




O autorici:

Susan Bowerman diplomirala je biologiju na Sveučilištu Colorado s odličnim ocjenama i zatim magistrirala nutricionistiku na Colorado State University. Ovlaštena je dijetetičarka s dvije licence Akademije za prehranu i dijetetiku - kao specijalist za sportsku prehranu i specijalist za pretilost i kontrolu tjelesne težine. Članica je Akademije.

Linker
23. travanj 2024 16:32