Getty Images/iStockphoto
STUDIJA

Nije dobro! Nikotin može utjecati i na rad gušterače

Nikotin, nakon udisanja, utječe na gušteraču tako da oslobađa manje inzulina, čime se povećava razina glukoze u krvi.

Novo istraživanje pokazalo je da nikotin može utjecati i na rad gušterače, složenim putevima koji uključuju i mozak. Znanstvenici iz bolnice Mount Sinai u New Yorku proveli su istraživanje na štakorima te otkrili da nikotin, nakon udisanja, utječe na gušteraču da oslobađa manje inzulina, čime se povećava razina glukoze u krvi.

Čak i malo povećanje njezinih vrijednosti može dovesti do razvoja dijabetesa tipa 2 ako je osoba i inače u riziku od njegove pojave.


ISTI MEHANIZAM NASTANKA

I ranija su istraživanja već povezala pušenje i višu stopu obolijevanja od dijabetesa tipa 2, a ovim je otkriven i dosad nepoznat mehanizam djelovanja nikotina.

- Iznenađujuće, ali pokazalo se da djelovanje nikotina na mozak povezano s razvojem ovisnosti također sudjeluje u nastanku bolesti povezanih s pušenjem za koje se prije smatralo da nisu povezane s djelovanjem duhana u mozgu. Ovo otkriće sugerira da opasnost barem za neke bolesti uzrokovane pušenjem nastaje korištenjem istih sklopova u mozgu koji kontroliraju svojstva nikotina da izazove ovisnost. To znači da ovisnost i tjelesne bolesti izazvane pušenjem u nekim slučajevima dijele iste mehanizme nastanka - navode znanstvenici.

U te je mehanizme uključen protein nazvan Tcf7l2, a sljedeći je korak vidjeti odvija li se jednaki proces i kod ljudi koji puše nikotinske cigarete. Ovo neočekivano otkriće moglo bi utjecati na buduću prevenciju i tretiranje dijabetesa tipa 2.

Linker
17. travanj 2024 12:15