Žensko zdravlje

Neplodnost povećava rizik za razvoj mnogih bolesti

Dosad je provedeno mnogo studija o tome je li djeca majkama produljuju ili skraćuju život, no najnovije istraživanje koje će biti prezentirano na godišnjem kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu u San Antoniju u Teksasu itekako ide u korist majki.

 

Tijekom 13-godišnjeg istraživanja pokazalo se da rođenje djeteta itekako ima pomlađujući učinak na žensko tijelo, a da neplodnost kod žena povećava vjerojatnost od prijevremene smrti za deset posto u odnosu na žene koje imaju djecu.

Rezultati su to najnovijeg istraživanja koje je prezentirano na godišnjem kongresu Američkog društva za reproduktivnu medicinu u San Antoniju u Teksasu.

Uz navedeno, istaknuto je, neplodne žene imaju veću opasnost od hormonski povezanih poremećaja, koji mogu biti znak većih zdravstvenih problema, a to u konačnici pogoršava cjelokupno zdravlje.

Foto: iStock

 

Veliki uzorak

Istraživanje je obuhvatilo više od 11 tisuća žena u dobi između 55 i 74 godine, a pokazalo je da je rizik za rak dojke kod žena koje nisu rađale raste 43 posto, kao i rizik od umiranja od dijabetesa i njegovih posljedica.

Znanstvenici, međutim, kažu da su potrebna dodatna istraživanja kako bi se u potpunosti razjasnilo postoji li kod nekih žena dublji zdravstveni problem koji rezultira neplodnošću u reproduktivnim godinama, što kasnije u životu pridonosi razvoju ozbiljnih bolesti.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo