Mnogo je čimbenika na koje ne možemo utjecati, ali prehrana je čimbenik koji možemo mijenjati
 Getty Images
Mijenjanje navika

Nema mršavljenja, a ni zdravih navika bez dobre probave! Trikovi kako je možete poboljšati

Donat Mg prirodni je osmotski laksativ i na početku mršavljenja vrlo koristan jer čisti tijelo od zaostalih otpadnih tvari

Neugodan osjećaj u probavnom traktu, bolovi u trbuhu, tjeskoba, napetost, zabrinutost, razdražljivost, nesanica, a uza sve to gomilaju se i suvišni kilogrami... Zvuči poznato? Riječ je o začaranom krugu i jednom od najvećih javnozdravstvenih problema 21. stoljeća u svijetu - pretilosti.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, pretilost se globalno utrostručila od 1975. i sve je veća prijetnja zdravlju. Pretilost poprima razmjere globalne epidemije. Osnovni je uzrok fizička neaktivnost, ali i užurban način života, stres, alkohol, uzimanje nekih lijekova te neredovita, neumjerena i neuravnotežena prehrana.


Probavni hormoni

S druge strane, količina i sastav unesene hrane djeluje na sintezu i lučenje probavnih hormona te se na taj način reguliraju gastrointestinalne funkcije i apetit. Prisutnost hrane u probavnom traktu šalje signale u mozak putem različitih mehanizama i na taj način sudjeluje u regulaciji apetita i sitosti. U dijabetičara i pretilih osoba često je prisutan poremećaj u lučenju probavnih hormona.

U mijenjanju životnih navika u velikoj mjeri može pomoći prirodna mineralna voda Donat Mg. Donat Mg znatno podupire procese oslobađanja tijela od štetnih tvari.


Čisti tijelo

Prije svega, Donat Mg prirodni je osmotski laksativ i na početku mršavljenja vrlo koristan jer čisti tijelo od zaostalih otpadnih tvari. Za njegovo laksativno djelovanje zaslužne su sulfatne soli magnezijev sulfat i natrijev sulfat.

Sulfatne soli osim što potiču probavu sudjeluju i u vrlo složenim mehanizmima regulacije apetita potičući lučenje kolecistokinina. Probavni sustav najveći je endokrini organ koji sudjeluje u regulaciji apetita. S obzirom na način djelovanja na apetit probavni hormoni mogu se podijeliti na stimulatore i supresore, tj. inhibitore apetita. Upravo je kolecistokinin jedan od supresora apetita.


Magnezijev sulfat

Mnogobrojna istraživanja pokazala su izravne dokaze da se mehanizam kontrakcije žučnog mjehura događa putem otpuštanja kolecistokinina, a to je potaknuto magnezijevim sulfatom. Upravo je magnezijev sulfat u Donatu Mg prisutan u velikoj količini. Osim što kolecistokinin potiče kontrakcije i pražnjenje žučnog mjehura, djeluje i na nervus vagus (lutajući živac) koji vodi do dijela mozga koji stimulira centar za sitost.
Regulacija apetita vrlo je složen proces. U njemu sudjeluju mozak i njegovi neurotransmiteri, želudac, crijeva i probavni hormoni, jetra i njezin metabolizam, masno tkivo, količina i sastav unesene hrane te endokrini hormoni. Hormoni probavnog trakta imaju posebnu ulogu u osjećaju gladi i sitosti.


Oslobađanje od otpadnh tvari

Mnogo je čimbenika na koje ne možemo utjecati, ali prehrana je čimbenik koji možemo mijenjati. S obzirom na to da sulfatne soli, posebice magnezijev sulfat, potiču probavu, ali i lučenje kolecistokinina koji inhibira apetit, Donat Mg može biti velika pomoć svima koji žele osloboditi tijelo od otpadnih tvari i neprobavljenih ostataka hrane, ali i regulirati svoju tjelesnu masu. Uz Donat Mg uvijek se preporučuje i zdrava i uravnotežena prehrana.


PRIRUČNIK HRVATSKOG DRUŠTVA ZA DEBLJINU PREUZMITE OVDJE


Linker
19. travanj 2024 04:06