I oralni kontraceptivi jedan su od razloga...
 Foto: iStock
Kako smanjiti rizik?

Neki rizični faktori za moždani udar jedinstveni su samo za žene

Rano doba prve menstruacije, rani ulazak u menopauzu, uzimanje oralnog estrogena.... povećavaju taj rizik.

Moždani udar doživi mnogo više žena nego muškaraca i jedan je od vodećih uzroka smrti i invaliditeta. Mnogo je vjerojatnije da će doživjeti moždani, a ne srčani udar kao prvu manifestaciju kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači iz Brigham and Women's Hospitala u Bostonu to ispituju i traže potencijalne čimbenike rizika svojstvene samo ženama, a to su:

  • razine hormona,
  • hormonska terapija,
  • hormonska kontrola rađanja,
  • trudnoća,
  • vrijeme prve menstruacije i menopauze.

Znanstvenici su otkrili nekoliko glavnih stavki koje povećavaju rizik za moždani udar kod žena, a to je rano doba prve menstruacije, rani ulazak u menopauzu, niske razine hormona dehidroepian drosterona (DHEAS), uzimanje oralnog estrogena ili kombiniranih oralnih kontraceptiva. Ističu da iako su mnogi od tih čimbenika vrlo česti u žena, samo će neke od njih imati moždani udar tijekom života.

Što još treba uzeti u obzir

Međutim, naglašavaju da je važno uzeti u obzir i druge događaje kao što je komplikacija trudnoće, gestacijski dijabetes, preeklampsija ili pak hipertenzija tijekom ili neposredno nakon trudnoće.

- Tim je ženama potrebno pažljivo liječničko praćenje, moraju biti svjesne da imaju veći rizik za moždani udar i trebaju se pridržavati najzdravijeg životnog stila kako bi smanjile rizik za hipertenziju i moždani udar - upozoravaju znanstvenici.

Linker
25. travanj 2024 16:31