NEDOSTATAK MAGNEZIJA SIMPTOMI, Nedostatak cinka

Cink, bakar i magnezij važni su minerali koji nas štite od stresa (naročito magnezij), održavaju našu kožu i kosu nježnom (naročito cink) i sprečavaju nastanak anemije (naročito bakar jer pomaže željezu prilikom stvaranja crvenih krvnih zrnaca)

Nedostatak magnezija simptomi

Bezvoljni ste? Možda vam trebaju minerali

Ponukana temom koja je ove godine predstavljena u sklopu Festivala znanosti, još sam se jednom uvjerila u činjenicu koliko su elementi u tragovima (minerali) važni za naš organizam i koliko malo znamo o njihovo ulozi. Djelovanje svakog minerala, odnosno elementa u tragovima na naš organizam ovisi o količini koja je prisutna ili o onoj koju smo unijeli u organizam.

Svaki element ima biološko, farmakološko i toksično djelovanje. Način djelovanja nekog minerala u odnosu na unesenu količinu ovisi o spolu, dobi, zdravstvenom stanju i načinu prehrane pojedinca.

Često nam se događa da se bez nekog posebnog razloga osjećamo loše i bezvoljno. Možda je upravo tada riječ o nedostatku nekog važnog minerala u našem organizmu.

Osim neadekvatnog načina prehrane i neurednog života, dugotrajno uzimanje lijekova poput hormona, protuupalnih lijekova, lijekova protiv boli te prekomjerno konzumiranje alkohola, pušenje, pa čak i svakodnevno pijenje velikih količina kave i čaja rezultirat će manjkom minerala u organizmu.

Vegetarijanci bi morali posebno voditi računa o raznovrsnoj prehrani upotrebom namirnica koje svojim nutritivnim sastavom mogu zadovoljiti potrebu za mineralima, a da pritom vlaknaste tvari kojih u vegetarijanskoj prehrani ima znatno više nego u uobičajenoj, “normalnoj” prehrani ne smetaju resorpciji minerala u krvotok. Vegetarijancima često nedostaju željezo i cink, a onima koji ne jedu mliječne proizvode često manjka i kalcij.

Osobe koje dulje uzimaju antibiotike i diuretike moraju voditi računa o tome da mogu gubiti kalij iz organizma i zbog toga često osjećaju trnce rukama i nogama i grčenje mišića, a javljaju se i tegobe oko živčanih podražaja. Na njihovu jelovniku svakodnevno bi se morale naći banane, sirovo povrće, sok od rajčice, žitarice te voćni sokovi kako bi nadoknadili nedostatak kalija.

Konzumiranjem svih namirnica, a posebno morskih plodova uspješno osiguravamo unos joda u naš organizam, iako se danas zagovara upotreba jodirane soli kao nužna za osiguranje unosa joda. Činjenica je da nam previše joda koji kroz sol dobivamo nije potrebna - zato razumno s upotrebom soli i joda.

Cink, bakar i magnezij važni su minerali koji nas štite od stresa (naročito magnezij), održavaju našu kožu i kosu nježnom (naročito cink) i sprečavaju nastanak anemije (naročito bakar jer pomaže željezu prilikom stvaranja crvenih krvnih zrnaca).

Ova tri elementa nedostaju kod žena koje pate od predmenstrualnog sindroma, imaju krhku kosu, nokte i tanku kožu. Potrebno je napomenuti da prilikom upotrebe dodatnih preparata u obliku mineralnih nadopuna (tableta) treba voditi računa o uputama za upotrebu koje daje proizvođač jer se vrlo lako može dogoditi da se nekontroliranim unosom predozira organizam.

Nedostatak magnezija simptomi

Linker
24. travanj 2024 15:14