Dar uz Jutarnji list

Ne propustite serijal knjižica o srcu!

Doznajte sve o bolestima srca i načinima liječenja, prevenciji i simptomima infarkta, te konačno, i o namirnicama koje čuvaju srce te kardio fitnessu.

 

Posljednjih petnaestak godina u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, smrtnost od srčano-krvožilnih bolesti kontinuirano se smanjuje, prvenstveno zbog boljih načina prevencije, dijagnostike i pravovremenog liječenja. No, i dalje je gotovo polovica svih smrti uzrokovana kardiovaskularnim bolestima, što znači da prostora za napredak ima - svatko od nas može mnogo učiniti za svoje srce i za zdravlje općenito pravovremenim i redovitim kardiološkim pregledima, izbacivanjem štetnih namirnica iz prehrane i zdravim životnim stilom.

Jutarnji list 11., 12. i 13. ožujka daruje tri knjižice posvećene upravo zdravlju srca.

U prvoj knjižici, u ponedjeljak, pišemo koje bolesti mogu pogoditi naš najvažniji mišić te kako se liječe, a doznat ćete i kako izgleda oporavak nakon bolesti srca. Svaki čitatelj moći će, rješavajući niz testova, doznati svoj osobni kardiovaskularni rizik. Svatko od nas trebao bi se potruditi oko prevencije u koju se ubraja, možda niste znali, i kvalitetan san. Premalo sati spavanja, kao i previše, štetno će se odraziti na naše srce.

Druga knjižica, u utorak, objašnjava razlike između muškog i ženskog srca te tumači ulogu genetike. Puno toga ovisi o tim faktorima na koje ne možemo utjecati, no mnogo je više onih na koje možemo - ako izaberemo pravilnu prehranu, ne pokleknemo pred cigaretama i drogama, alkohol pijemo samo umjereno, dovoljno se krećemo i ne sjedimo previše - već smo učinili mnogo za svoje srce. Važni su i redoviti pregledi, pročitajte kako treba izgledati kompletan kardiološki pregled.

U srijedu donosimo pregled namirnica koje su se, znanstveno dokazano, pokazale najboljima u očuvanju zdravlja srca. Među njima su orašasto voće, cikla, riba, zob i ječam, ali jeste li znali da su odlični čuvari srčanog zdravlja i grah i grašak? Kad doznate koje su namirnice najprihvatljivije, bit će vam lakše složiti plan prehrane. U tome vam pomažemo donoseći detaljan sedmodnevni jelovnik.

Naravno, nema zdravog života bez vježbanja. Predstavljamo set vježbi kardio fitnessa namijenjenih zdravim osobama koje vode brigu o svom srcu, kao i niz vježbi namijenjenih osobama poslije operacije ili bolesti srca.

 

Ne propustite!

1. knjižica: Otkrijte svoje rizike za bolesti srca

2. knjižica: Kako spol, dob, genetika, prehrana i stil života utječu na naše srce

3. knjižica: Što jesti i kako vježbati da bi srce ostalo zdravo

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo