Birate li između soka ili prave brusnice, uvijek odaberite bobicu
 Foto: iStock
Liječenje urinarnih infekcija

Ne dajte se prevariti, sok od brusnice nije svemoguć

Nedavna istraživanja pokazala su kako su potrošači krivo informirani, sok od brusnice, naime, uopće nije toliko moćan u borbi protiv urinarnih infekcija

Kada imate poteškoća s urinarnim infekcijama, odmah posežete za sokom od brusnice? Mogli biste se razočarati. Naime, nedavno su znanstvenici proveli istraživanje i dokazali kako sok od brusnice nije uvijek toliko magičan.
Istraživački tim pod vodstvom dr. Timothy Boone želio je saznati može li brusnica doista smanjiti urinarne infekcije. Istraživanje je provedeno na 160 bolesnika u dobi 23 do 88 godina koji su bili podvrgnuti ginekološkim operacijama u razdoblju između 2011. i 2013. godine. Istraživanje je provedeno u periodu od 6 tjedana nakon operacije.

Uobičajeno je da 10 do 64 posto žena nakon ginekoloških operacija razviju neku vrstu urinarne infekcije.

Rizik od infekcija

Polovica ispitanika dobila je 2 kapsule brusnica, koje su ekvivalentne snazi soka koji se preporučuje za konzumaciju. Druga polovica ispitanika je dobila placebo. Kapsule brusnica smanjile su rizik od infekcija za 50%. U skupini koja je konzumirala kapsule brusnica njih 19% razvilo je neku vrst infekcije, dok je u skupini koja je dobila placebo njih 38% razvilo infekciju.

Znanstvenici naglašavaju kako bi za smanjivanje razvoja infekcije trebalo konzumirati veću koncentraciju brusnice, što sokovi često nemaju. Nažalost, sokovi koje možemo kupiti u trgovinama imaju vrlo nisku koncentraciju soka brusnice i zapravo nemaju ljekovita svojstva kakva brusnica zapravo ima.

Linker
20. travanj 2024 08:42