Vau-vau ordinacija

Ne dajte se nasamariti molećivim pogledom: Pas se mora redovito kupati!

Većina pasa ima korist od redovitog četkanja. Time se uklanjaju mrtva dlaka, mrtve stanice kože i prljavština zaostala među dlakom, a ujedno se šire prirodne masnoće koje se nalaze na površini kože.

 

Piše: Lea Kreszinger, dr. vet. medicine, Veterinarska klinika Kreszinger, www.klinika-kreszinger.com


 

Često sam u prilici razgovarati s vlasnicima pasa koji tvrde kako neizmjerno vole svog psa i kako se doista brinu o njemu te da će za njega učiniti baš sve. Teško je povjerovati takvoj tvrdnji kad ne mogu razabrati ni oči na stvorenju ispred sebe, nego samo čupavo klupko iz kojeg viri crveni jezik, a i ne znam maše li repom ili glavom. Ne mogu odrediti ni boju psa, u dlaci koju skuplja od pretprošle zime naselilo se pola maksimirske flore, a tek ispod repa... I kod životinja je higijena važan faktor u održavanju zdravlja. Neki vlasnici pasa ne smatraju potrebnim redovito održavati higijenu jer su psi “prirodno prljavi”. No, želite li ljubimcu poboljšati kvalitetu života, imati kvalitetniji odnos s njim i sniziti račune kod veterinara, pročitajte ovaj tekst koji donosi najvažnije preporuke. Za detaljnije savjete obratite se, naravno, svom veterinaru.

 

MASAŽA PA REZANJE NOKTIJU

Idealno je početi pse privikavati na diranje po ušima, šapama, ustima, zubima, repu, trbuhu... još dok su štenad. Neka se naviknu na kupanje i njegovanje od najranijih dana. Slično je kao za trening i socijalizaciju: psi rado prihvaćaju rutinu u životu. Ako ih redovito kupate, režete im nokte, čistite zube i četkate, naviknut će se čak i ako im se ne sviđa, najčešće će prihvatiti i prestat će se boriti protiv toga.

Ako ste pak udomili odraslog psa, uvođenje održavanja higijene može doista biti izazov. Velika je mogućnost da se nikada neće naviknuti, vjerojatno će mrziti sve iz čega se izlazi čist. Proces prilagodbe možete olakšati tako da sjednete na pod s njim i držite ga nježno, ali čvrsto.

Uz masažu vrata, leđa, trbuha, polako prijeđite na masažu nogu. Ako se odupire ili negoduje, prestanite, no nemojte ga pustiti. Ponovno počnite masirati vrat, leđa, trbuh, noge. Ponovite toliko puta dok ne prestane pružati otpor. Na kraju, moći ćete dodirnuti šape psa, a da ne pobjegne od vas, jer će shvatiti da ga nećete ozlijediti.

Ako ova prilagodba napreduje, možete pokušati, dok mu masirate šape, dodirnuti nokte i prepipati sve jastučiće. Ne pokušavajte ih rezati, samo masirajte, i na kraju će se možda toliko priviknuti na dodirivanje šapa da ćete mu moći i skratiti nokte.

 

DUGODLAKE ČETKAJTE SVAKI DAN

Vlasnike obično zanima koliko često treba kupati i četkati psa. Većina pasa ima koristi od redovitog četkanja. Tako uklanjate mrtvu dlaku, mrtve stanice kože i prljavštinu zaostalu među dlakom, a ujedno širite prirodne masnoće koje se nalaze na površini kože. No, ako je pas sklon svrbežu kože, trebate znati da je često četkanje dodatno iritira. Za psa koji ima dugačku ili kovrčavu dlaku preporuka je svakodnevno četkanje, a nikako ga nemojte zaboraviti ni prije kupanja. Na četkanje se psi najčešće lako naviknu, a neki ga čak smatraju nagradom. Takvi lakše prihvaćaju i šišanje.

 

Na povratku iz šetnje

Je li potrebno prati psu šape? Na šapama su prljavština, pesticidi, pelud, grinje i bilo koji drugi alergen. Jednom mjesečno okupajte svog psa. No, pri svakodnevnim ulascima u kuću nakon šetnje dobro je prebrisati šape tkaninom umočenom u toplu vodu, naročito nakon šetnji po novim parkovima ili ako su šape jako prljave. To možete činiti i jednom tjedno. Čišćenjem šapa znatno smanjujete iritantno žvakanje i lizanje šapa.

Foto: iStock

 

MOKRA KRPA, A NE TUŠ

Želite li da se vaš pas osjeća u kadi ugodnije, koristite mlaku do toplu vodu. Nitko ne voli tuširanje ledenom vodom, ali ni pretopla voda ne odgovara psima, jer oni toplinu na koži osjećaju drugačije nego ljudi. Za početak uđite u kupaonicu sa svojim psom. Otvorite vodu i namjestite temperaturu koju smatrate ugodnom. Tako ćete pomoći psu da se navikne na šum vode. Smočite ruku i polako mokrom rukom smočite psa, tako da shvati da je to samo voda. Možete i psa staviti u kadu prije nego što odvrnete slavinu. Koristite krpu za pranje kako biste smočili psa, jer ne vole kad ih naglo polijete tušem. Jednom kada se naviknu na kupanje, možete pokušati polagano uvesti tuširanje. Nadalje, važno je da se za glavu i oko očiju koristi krpa za pranje. Nemojte psu samo politi glavu vodom, jer to ga može uplašiti. Ne upotrebljavajte šampone i regeneratore namijenjene ljudima. Naša i njihova koža te kosa i krzno po mnogo čemu su različiti. Poželjno je koristiti prirodne proizvode sa što manje dodanih kemijskih sastojaka. Također, kad kupite proizvod, provjerite manju količinu na jednom dijelu tijela ljubimca kako biste bili sigurni da neće loše reagirati na sastojke u proizvodu.

 

PRANJE ZUBA

Psi, bez obzira na dob, imaju sklonost razviti periodontalnu nu bolest, koja u nekim slučajevima može biti opasna. Ovu sklonost ima većina patuljastih pasmina. Uvedite četkanje zuba u rutinu psa još u mladoj dobi. Nabavite posebnu četkicu i pastu za zube za pse. Umjesto četkice možete koristiti gazu koja će zahvaljujući neravnoj površini lako ukloniti plak (tako ćete spriječiti stvaranje zubnog kamenca).

 

UŠKE I ZVUKOVOD

Je li potrebno psima čistiti uši? Povremeno je potrebno svakom psu obrisati unutarnju stranu uške i početak vanjskog zvukovoda običnom vodom ili tekućinom namijenjenom za čišćenje. Nije nužno to činiti svaki dan. Istovremeno provjerite unutarnju stranu uške - ima li krpelja, crvenila, upale ili neugodnih mirisa. Ako pas neprestano trese glavu ili trlja uši, to je često znak infekcije uha, ali može značiti i prisutnost stranog tijela u zvukovodu. Zato, primijetite li bilo koji od ovih simptoma, povedite psa veterinaru na pregled. Problemima s upalom zvukovoda najčešće su skloni psi s preklopljenim, dugim uškama, ali i oni skloni alergijama. U takvim zvukovodima često je topao, vlažni medij idealan za prevelik razvoj fiziološke bakterijske i gljivične flore koja posljedično uzrokuje crvenilo, bol i upalu. Nemojte ići prstom previše u zvukovod i nikada nemojte u zvukovod gurati štapiće za uši. Nemojte očekivati da će vaš pas samo skočiti u kadu ili biti željan čišćenja očiju i ušiju. Za to će vam trebati puno vremena i strpljenja, puno truda, zagrljaja, poljubaca i nagrada. Ponekad ni to nije dovoljno, ali ustrajte. Ako očekuje kupanje nakon, recimo, plivanja u moru, on će se i mentalno pripremiti za to.

 

PERITE I NJEGOVE STVARI

Treba li prati pseće krevetiće i igračke? Dakako, i to često! Njihovi su kreveti prepuni prljavštine i alergena, moguće i buha, krpelja itd. Kupanje psa gubi smisao ako je krevet prljav. Kupujete li krevetić, kupite onaj koji ima presvlaku od perivog materijala, koji možete ubaciti u perilicu (s hipoalergenim deterdžentom i omekšivačem). I savjeti za higijenu igračaka su vrlo važni. Ne koristite standardne dezinficijense za domaćinstvo jer mogu naštetiti psima (ali i djeci) kad stave igračke u usta. Prirodna je opcija potopiti čvrste igračke u otopinu vode i octa u omjeru pola-pola. Sve mekane i platnene igračke možete jednostavno ubaciti u perilicu zajedno s krevetićem. I na kraju, ono što često zaboravljamo: ovratnik i povodnik. Ne morate ih prati često, ali ih održavajte. Ima smisla, jer ako čistite sve ostalo što dodiruje vašeg psa (a i njega samoga), zašto mu staviti prljavu ogrlicu i povodnik?

I za naše ljubimce vrijedi: čistoća je pola zdravlja.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo