Isprobajte ove trikove, kažu da pale.
 Foto: Istock
ovo nije san

Ne bi bilo loše isprobati! Pet stvari koje nam mogu pomoći da smršavimo u snu

Možda vam ovo zvuči kao znanstvena fantastika, ali određene navike prije spavanja nam mogu pomoći u reguliranju težine.

Spavanje bez odjeće

Istraživanja su pokazala da spavanje bez pidžame i donjeg rublja može ubrzati mršavljenje. Naime, kad spavate goli, metabolizam ubrzano radi. Ako je tijelu hladno, organizam proizvodi masnoću koja će ga zagrijati, što pomaže procesu sagorijevanja kalorija.

Kad razina kortizola, zahvaljujući golom spavanju, tijekom noći padne, tijekom dana ćete imati manju potrebu za hranom. Ovaj hormon aktivira potrebu za gladi, posebno za šećerom i ugljikohidratima te povećava anksioznost i 'sprema' zalihe masnog tkiva na trbuh.

'Grickalica' prije kreveta

Možda zvuči kontraproduktivno, ali konzumacija hrane prilikom spavanja može biti korisna. Ako odlazite u krevet praznog želuca teže ćete zaspati. Osim toga, ljudi koji se probude osjećajući glad pretjeruju s doručkom. I naravno, ovdje ne mislimo na to da se trebate prežderavati.

Treba se pojesti hrana koja sadrži manje od 300 kalorija te nikako junk food. Grčki jogurt je bogat bjelančevinama, ima malo šećera i zasitit će vas. Također, kalcij pomaže da brže zaspite i potiče gubitak težine.

Ovdje saznajte koje su to namirnice koje MOŽETE jesti prije spavanja

Sok od grožđa

U studiji objavljenoj u časopisu International Journal of Obesity otkriveno je kako antioksidans resveratrol, koji se nalazi u grožđu, pretvara bijele masne stanice koje pohranjuju višak unesenih kalorija, u smeđe, a one sagorijevaju kalorije.

PROČITAJTE I: Top 6 napitaka koji tope kilograme dok vi spavate

Zamračena soba

Istraživanje sa Sveučilišta Oxford pokazalo je da je vjerojatnost da će se udebljati bila za 20 posto manja kod žena koje su spavale u tamnijim prostorijama u odnosu na one koje su spavale u svjetlijim. Problem je u tome što svjetlo može smanjiti proizvodnju melatonina koji utječe na kvalitetu sna.

Istraživanje je pokazalo da više jedemo i imamo manju kontrolu nad hranom koju konzumiramo ako smo umorni. Osobe koje su se naspavale unose šest posto manje kalorija u organizam.

Spavanje smanjuje količinu grelina i povećava količinu leptina u tijelu, a oni su odgovorni za kontrolu apetita. Grelin stimulira glad, a leptin stvara osjećaj sitosti.

Proteinski shake

Popijte shake s oko 30 grama proteina prije odlaska u krevet. Istraživanja su pokazala da to pomaže povećati broj kalorija koje tijelo troši dok je u stanju mirovanja. Proteini su korisni za oporavak mišića, a što je mišićna masa veća, više kalorija se sagorijeva spavajući.

Linker
23. travanj 2024 12:05