Sadrže i kalijeve soli te još neke tvari koje pomažu u očuvanju zdravlja i pravilne funkcije bubrega
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Ne bacajte peteljke trešanja: preveniraju bubrežne kamence, reguliraju razinu kolesterola, djeluju kao analgetik, pomažu kod mršavljenja...

Trešnje obiluju antioksidansima, imaju protuupalna svojstva i niz drugih dobrobiti za zdravlje, no imaju ih i njihove peteljke

Sezona trešanja je počela, a dok uživate u njima usput vjerojatno bacate peteljke. No, to možda i nije tako dobra ideja s obzirom na to da su one, baš kao i sama voćka, izuzetno korisne za vaše zdravlje.

Trešnje su omiljeno voće u cijelom svijetu, a moglo bi se reći i da su 'zarazne' jer kad jednom posegnete za jednom, pa drugom, pa trećom…ne možete prestati dok ne ispraznite zdjelu. Imaju savršen omjer slatkoće i kiselkastosti i zbog toga su vrlo prikladne za upotrebu u cijelom nizu deserata, od kolača i torta do pudinga i voćnih salata. Trešnje obiluju antioksidansima, imaju protuupalna svojstva i niz drugih dobrobiti za zdravlje, no imaju ih i njihove peteljke. Evo osam najvažnijih:


1. Imaju detoksikacijski učinak

Peteljke trešanja mogu pomoći u uklanjanju toksina iz tijela. Količina antioksidansa prisutna u peteljkama trešanja dovoljna je za jako temeljito čišćenje organizma iznutra.


2. Preveniraju bubrežne kamence

Peteljke trešanja imaju protuupalna svojstva zahvaljujući kojima pomažu u čišćenju bubrega i prevenciji bubrežnih kamenaca. Sadrže i kalijeve soli te još neke tvari koje pomažu u očuvanju zdravlja i pravilne funkcije bubrega.


3. Pomažu oboljelima od gihta

Peteljke trešanja su vrlo korisne u liječenju gihta i reume. Te bolesti slabe zglobove i ligamente te uzrokuju jake bolove. Protuupalna svojstva peteljki, kao i flavonoidi koje sadrže jačaju zglobove, tetive, ligamente i mišiće, a to pomaže kod bolesti kao što su giht i reuma.


4. Reguliraju razinu kolesterola

Imate li povišen kolesterol, peteljke trešanja su odlično rješenje jer jedna ili dvije šalice čaja od peteljki trešanja svakodnevno može učinkovito sniziti razinu kolesterola u krvi, bez upotrebe lijekova.


5. Djeluju kao analgetik

Kad nas nešto boli, obično svi posegnemo za aspirinom ili nekim drugim analgetikom, ali u tome vam mogu pomoći i peteljke trešanja jer jačaju živčane putove i završetke te imaju umirujući učinak.


6. Štite od edema

Pomoću peteljki trešanja možete vrlo lako liječiti edem u bilo kojem dijelu tijela, a njima možete riješiti i problem nadutog trbuha u vrijeme menstruacije.


7. Pomažu u mršavljenju

Antioksidansi, flavonoidi i protuupalne tvari prisutne u peteljkama trešanja mogu pomoći i u mršavljenju. Osim što pomažu u uklanjanju toksina, pomažu i u uklanjanju viška masti iz tijela. Uz to, olakšavaju pokrete crijeva i vrlo su blagotvorne za sve koji pate od zatvora.


8. Pomažu kod mokraćnih infekcija

Infekcije mokraćnog trakta su vrlo bolne i, nažalost, prilično česte. Učestalo mokrenje, bol pri mokrenju, a u težim slučajevima čak i krv u mokraći su uobičajeni simptomi takvih infekcija. Antiseptička svojstva trešnjinih peteljki pomažu u liječenju infekcija mokraćnih puteva te smiruju bol i neugodu.


Kako pripremiti čaj od peteljki od trešanja

Peteljke od trešanja osušite na suncu i stavite u posudu u kojoj će imati zraka. Možete ih čuvati cijele ili ih samljeti i čuvati u obliku praha. U čajniku zavrijte vodu te u nju dodajte peteljke u prahu ili nekoliko cijelih peteljki. Zatim dodajte prstohvat cimeta i kuhajte još 5 do 6 minuta. Procijedite i popijte dok je još toplo. Čaj od peteljki trešanja ima voćni miris i okus i vrlo je ukusan. Taj detoksikacijski napitak, osim što ima odličan okus, pomoći će vam i u očuvanju zdravlja i dobre linije.

Linker
16. travanj 2024 05:22