Alkohol, ocat, soda i hidrogen samo su neki od mađioničara!
 Foto: iStock
Učinkoviti čistači

Ne bacajte odjeću, objavite rat mrljama

Isprobajte nekoliko potpuno prirodnih načina uz čiju pomoć možete odstraniti mrlje nastale od kave, tinte ili, primjerice, trave. Vjerujte, učinkovito je, a uštedjet će vam i poprilično novca iz kućnog budžeta!

Uvjereni smo kako ste i vi barem jednom bili u situaciji da vam se nakon samo jednog nošenja tvrdokornom mrljom uprljala nova majica, bluza, haljina ili sako. Ili, primjerice, da vam je dijete ili muž već nakon prvog nogometnog treninga kući došao s ogromnom mrljom od trave... Kosa vam se digla na glavi!? O, potpuno vas razumijemo. No, ikao ste možda ranije takve stvari riješavali tako da biste djetetu zašili zakrpu preko mrlje, a svoju biste novu majicu pretvorili u odjeću "za po kući", a u najgorem slučaju je i bacili u smeće, sada to više ne morate činiti! Ovi mali mađioničari iz smočnice svakog kućanstva mogli bi vam u budućnosti puno pomoći. Pa, upoznajmo ih...

Tinte i boje

Potopite onečišćeni dio tkanine ili odjeće u alkohol na 30 minuta. Ako je mrlja nastala od tinte, pošpricajte ju sa sprejom za kasu, potom isperite.

Čaj i kava

Tek nastalu mrlju, što prije prelijte vrućom vodom. Ukoliko je riječ o starijem onečišćenju, utrljajte u nju pastu od boraksa i vode te odmah isperite.

Trava

Operite onečišćeni dio s tekućim sapunom za pranje posuđa ili pomiješajte u istom postotku vodu i hidrogen peroksid te potom tretirajte prljavštinu.

Blato

Pustite da se osuši i potom ga oribajte s četkom. Ostali dio mrlje očistite s pastom od boraksa i vode te odmah operite.

Kako biste spriječili širenje i 'ukorjenjivanje' mrlja, uvijek ih tretirajte i čistite s naličja tkanine!

Kečap

Na mrlju direktno nanesite bijeli ocat i odmah operite.

Dezodorans

Potopite u mješavinu od vode i hidrogen peroksida (50/50) na 30 minuta. U vodu za pranje potom dodajte 230 ml hidrogen peroksida i operite tkaninu.

Masnoće

Na mrlju nanesite sodu bikarbonu, potom ju uklonite i očetkajte onečišćeni dio. Nakon toga predmet potopite u bijeli ocat na 15 minuta. Prije pranja utrljajte tekući deterdžent za pranje posuđa.

Foto: iStock

Mrlje od krvi, jaja, urina kao i sve one na bazi proteina NEMOJTE PRATI U VRUĆOJ VODI jer će i nakon pranja zadržati neugodan miris. Potopite u hladnu vodu, a potom operite u perilici rublja s mješavinom sode bikarbone i hidrogen peroksida (u istim omjerima).

Linker
23. travanj 2024 09:36