Jednom kad ih izgubite neće se vratitit

Navike, hrana i trendovi koji oštećuju zube

Naoko djeluju bezazleno, no pojedina hrana, lijekovi, trendovi, ali i navike, kao što je grickanje olovke ili leda, loše utječu na zdravlje zuba.

 

KONTAKTNI SPORTOVI

Bilo da igrate nogomet, hokej, rukomet ili bilo koji drugi kontaktni sport, dobro je staviti zaštitu na zube. Zaštita se radi od lijevane plastike i štiti gornje zube. Bez te zaštite zubi su izloženi direktnim udarcima lopte te nenamjernim ili namjernim udarcima suigrača pa mogu vrlo lako puknuti. Štitnik se može kupiti u specijaliziranim trgovinama ili pak napraviti po mjeri, na temelju otiska zuba kod stomatologa.

 

GUMENI BOMBONI

Sve slatke poslastice pogoduju nastanku karijesa, a neke posebno. Gumeni bombon dulje se žvaču pa se i dulje zadržava šećer u ustima, što pogoduje nastanku karijesa. Ako ne može- te bez grickanja bombona tijekom dana, pokušajte da to bude uz neki obrok, jer se jedenjem proizvodi više sline i ne nastaju takve posljedice za zube.

 

PIERCING NA JEZIKU

Piercing djeluje otkačeno i trendi, ali oštar predmet postavljen na sredinu jezika može oštetiti zube. Piercing na usnicama također je opasan za zube. Kad metalni predmet trlja desni, dolazi do njihova oštećenja, a posljedično može doći i do gubitka zuba. Usta su također raj za bakterije, a piercing povećava rizik od infekcija. Bušenjem jezika postoji i realna opasnost da se probuši velika krvna žila, što može uzrokovati i ozbiljno krvarenje.

 

BOČICE ZA BEBE

Nikada nije prerano za početak njege i čuvanje zuba. Ako bebi redovito dajete bočicu soka ili mlijeka prije spavanja, dobar je to put da tek iznikli zubići počnu propadati. Dijete stvara naviku da zaspi s bočicom u ustima, a to znači i da se zubići doslovno kupaju u šećeru tijekom noći. Bočicu držite podalje od dječjeg kreveta.

 

ŠKRGUTANJE ZUBIMA

Škrgutanje zubima ili bruksizam teško je kontrolirati, posebno zato što je izazvano stresom, a najčešće se javlja tijekom spavanja. Nakon nekog vremena zubi će se potrošiti i oštetiti te će se javiti bol. Izbjegavanje teške hrane tijekom dana može smanjiti bol i štetu nastalu uslijed ovog problema. Ako patite od ovog problema, posjetite stomatologa koji će vam po vašem otisku napraviti udlagu koja će spriječiti škrgutanje tijekom spavanja.

Foto: iStock

KAPI I PASTILE PROTIV KAŠLJA

Samo zato što se kapi i pastile protiv kašlja prodaju u ljekarnama, ne znači ujedno da su zdrave. Najčešće se mogu nabaviti one koje sadrže šećer, a iako će umiriti kašalj, problem je što bakterije u ustima pretvaraju šećer u kiselinu koja izjeda zubnu caklinu.

 

GAZIRANI SOKOVI

Gazirani sokovi mogu imati i do 11 čajnih žličica šećera po čaši. Uz to, sokovi sadrže fosfornu i limunsku kiselinu koja doslovno izjeda zubnu caklinu. Dijetalni sokovi jednako su opasni. Možda nemaju šećera, ali mogu imati još više kiseline u obliku umjetnih sladila.

 

SPORTSKI I ENERGETSKI NAPICI

Nema sumnje da hladan sportski napitak osvježava nakon dobrog treninga. No, to su obično pića s visokim udjelom šećera i loše djeluju na zubnu caklinu. Njihova prečesta upotreba može ubrzati propadanje zuba pa je tijekom sportske aktivnosti najbolje i najzdravije piti vodu.

Foto: iStock

 

OTVARANJE STVARI ZUBIMA

Otvaranje boce ili plastične ambalaže zubima može biti praktično, ali to je navika koju treba izbjegavati po svaku cijenu. Korištenje zuba kao alata je opasno jer vrlo lako mogu puknuti. Umjesto toga radije uza se imajte otvarač za boce ili škare. Zube treba koristiti samo za jelo.

 

GRICKANJE OLOVKE

Grickate li olovku kada se koncentrirate na posao ili na učenje? Ova navika je opasna za zube kao i grickanje leda. Zubi mogu lako napuknuti pa ako se uhvatite u ovoj lošoj navici, radije žvačite kaugumu.

 

VOĆNI SOKOVI

Voćni sokovi bogati su vitaminima i antioksidansima, ali, nažalost, većina obiluje i šećerima. Neki voćni sokovi mogu imati čak i više šećera od gaziranih slatkih pića. Voće je samo po sebi slatko pa uvijek na deklaraciji provjeriti ima li dodanih šećera. Slatkoću možete smanjiti i tako da sok razrijedite vodom.

 

GRICKANJE LEDA

Iako je riječ o zaleđenoj vodi, potpuno prirodnoj i bez dodataka šećera pa se čini da je potpuno bezopasan, led, ako ga često grizete, može oštetiti zube. Kockice leda nadražuju meko tkivo unutar zuba, a posljedica su redovite zubobolje. Baš kao i prevruća hrana, tako i hladni zalogaji i led mogu uzrokovati oštre i snažne napadaje boli ili dugotrajnu zubobolju. Radije uzmite žvakaću gumu bez šećera.

 

STALNO GRICKANJE

Ako stalno nešto grickate, smanjuje se lučenje sline, a hrana se među zubima dulje zadržava. Izbjegavajte prečesto grickanje, posebno čipsa i ostalih nezdravih grickalica, a radije jedite zalogaje s malo šećera i škroba, na primjer mrkvu.

 

KAVA

Tamna boja kave i njena kiselost tijekom vremena će nepovoljno djelovati na zube tako da će oni požutjeti. Srećom, to je jedan od najmanje opasnih i najlakše rješivih problema koji se mogu otkloniti raznim metodama izbjeljivanja.

 

PUŠENJE

Zbog pušenja zubi će postati žuti, a uživanje u duhanu može izazvati i bolesti desni koje u konačnici mogu dovesti do ispadanja zuba. Duhan također može izazvati rak usne šupljine, usana i jezika. Ovo je još jedan razlog da prestanete pušiti.

 

CRNO VINO: Kiseline u vinu nagrizaju zubnu caklinu stvarajući grube plohe na zubima koje ih čine podložnijima tamnjenju. Crveno vino sadrži pigmente i tanine koji također ostavljaju tamne mrlje na zubima.

BIJELO VINO: Možda mislite da će bijelo vino poštedjeti zube, ali i u njemu se nalazi kiselina koja nagriza zubnu caklinu ostavljajući zube poroznima i osjetljivima na boje iz drugih napitaka kao što je kava. Isperite zube vodicom za ispiranje nakon konzumiranja vina i to će ih koliko-toliko zaštititi i sačuvati njihovu bjelinu.

 

PREJEDANJE

Prejedanje često podrazumijeva velike količine slatkiša, što može dovesti do kvarenja zuba. Problem hranjenja kao što je bulimija (prejedanje i povraćanje) šteti zdravlju zuba jer jaka kiselina iz želuca nagriza zube i čini ih krhkima i slabima. Te kiselina također uzrokuju loš zadah. Bulimija može dovesti i do raznih drugih zdravstvenih problema pa svakako razgovarajte s liječnikom ako imate ovaj problem.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo