Tko ga ne bi volio!?
 Getty Images/iStockphoto
ZDRAVLJE

Napravite ga sami: Ovaj sirup čisti krv, ublažava bol, liječi upale, a odličan je i za detoksikaciju

Hranljivi sastojci koje sadrži ova namirnica od velikog su značaja za naš organizam, ali naravno, pod uvjetom da je redovito konzumiramo.

Kupina je slatka i zdrava prirodna poslastica koja se ubraja u toliko dragocjeno bobičasto voće. Hranljivi sastojci koje sadrži od velikog su značaja za naš organizam, ali naravno, pod uvjetom da je redovito konzumiramo. Prije svega, kupine obiluju antioksidansima koji kao što znamo učinkovito čiste organizam od toksina. Također, kroz ove bobice, unosimo i značajne količine brojnih minerala, koji su nam neophodni za zdravo funkcioniranje organizma. Dakle, konzumirajući kupine u tijelo unosimo željezo, kalij i magnezij, koji su pravi dar prirode skriven u ovim bobicama. Osim njih, one su bogate vitaminom C i E, koji im daju sladak i blago kiselkast okus.

On će okrijepiti vaše tijelo, ojačati imunitet i preventivno djelovati kod različitih bolesti, a vjeruje se da ovo ukusno voće ima i moćno antikancerogeno djelovanje. No, to nipošto ne znači da ćete odustati od terapija koje vam je propisao liječnik.

Zašto je sirup od kupine dobar za zdravlje?

Srce i krvne žile

Jedna čaša soka od kupina (domaćih i ne tretiranih bilo kojom vrstom herbicida i drugih kemikalija) sadrži gotovo 700 mg kalija. To je fenomenalan prirodni lijek za kompletan kardiovaskularni sustav. Posebno je preporučljivo piti sok od kupine za anemiju, jer se i pored kalija u njemu nalazi željezo koje jača imunitet.


Imunitet

Ono što je obrambenom sustavu našeg organizma prijeko potrebno jesu folati. U pitanju je vitamin B9, koji se teško pronalazi u većim količinama kada su namirnice u pitanju. Međutim, ovo voće je prepuno ovog vitamina. Čak 108 mg folata nalazi se u samo jednoj čaši soka od kupina.


Detoksikacija

Ovo ukusno voće sadrži velike količine antocijana, jakog prirodnog antioksidansa. Zanimljivo je kako upravo on daje bobicama kupine karakterističnu tamnu boju. Stoga se sirup od kupina može koristiti i za detoksikaciju tijela, što će spriječiti pojavu brojnih oboljenja.


Upale

Vitamin C je također zastupljen u kupinama i to 90 mg u 2 dl ovog napitka, što praktično predstavlja 100 posto dnevnih potreba što ih čini savršenom namirnicom u slučaju kad smo bolesni i kad u našem tijelu bukti neka upala.


Koža

A vitamin C će, sigurno vam je poznato, pomoći u saniranju upala, a sačuvat će i elastičnost kože, tetiva i krvnih žila.


Žensko zdravlje

Kupine su prirodni saveznik svih žena, posebno kad govorimo o ženskom zdravlju, odnosno problemima koji se tiču mjesečnog ciklusa. Svim ženama je, nažalost, dobro poznato što znači bol u vrijeme mjesečnice, a nemali broj njih susreo se u nekom periodu svog života i s obilnim krvarenjima. U narodnoj medicini sok od kupina se preporučuje upravo i zbog ovih problema.


Proljev i zatvor

Konačno, jedno od najboljih i najučinkovitijih djelovanja soka od kupina na naše tijelo jest u slučaju proljeva ili zatvora. Naime, imate li problema s probavom, ovaj napitak će vam pomoći hidrirati organizam i regulirati rad probavnog trakta. Neki idu toliko daleko pa tvrde da već i prva čaša pomaže, no trebate sami isprobati da biste vidjeli djeluje li zaista tako brzo. U svakom slučaju, ne može odmoći.

Women's hand overflow influx over the cake
Getty Images/iStockphoto
Probajte ga napraviti sami.

KAKO GA NAPRAVITI

Sastojci:

  • 2 kg kupina
  • 600 g šećera



Priprema:

  1. Kupine operite, očistite od peteljki i zgnječite ((najbolje gnječilicom za krumpir).
  2. Dodajte 200 g šećera, izmiješajte i ostavite pokriveno na hladnom mjestu do idućeg dana.
  3. Ocijedite sok iz voća, dodajte mu preostali šećer i zagrijavajte miješajući.
  4. Kuhajte 5 minuta, donosno dok ne postignete temperaturu od 75 stupnjeva Celzijusa i vruć ulijte u boce, pa odmah zatvorite i spremite na tamno i hladno mjesto.


Savjet više!

U sirup možete dodati i jednu malu vrećicu limunske kiseline, ako volite kiseliji okus.

Linker
17. travanj 2024 16:37