Pronađena je veza između raka i bolesti kardiovaskularnog sustava nakon izlječenja raka.
 Getty Images/iStockphoto
Pronađena veza

Nakon raka povišen je rizik za bolesti srca

Najveći udio preminulih od bolesti srca i krvnih žila bilježi se među oboljelima od karcinoma mokraćnog mjehura, grla, prostate, maternice, debelog crijeva i dojke

Američki znanstvenici s Penn State University upozoravaju kako povećanjem stope preživljavanja raka raste potreba za ukazivanjem veće pozornosti kardiovaskularnom riziku. Naime, pronađena je veza između raka i bolesti kardiovaskularnog sustava nakon izlječenja raka.

Kemoterapija i zračenje

No još nije jasno niti čvrsto dokazano da je to posljedica kemoterapije i zračenja. Najveći udio preminulih od bolesti srca i krvnih žila bilježi se među oboljelima od karcinoma mokraćnog mjehura, grla, prostate, maternice, debelog crijeva i dojke.

I ranija istraživanja već su upozoravala na ovu povezanost. Istraživači sa Sveučilištu Paulista u Sao Paulu istraživali su posljedice terapije protiv raka dojke na srce pa su zaključili da je povećani rizik u žena sa 45 godina i više liječenih od raka dojke povezan s blokatorima estrogena, koji su nužni u onkološkom liječenju ovih žena, ali s druge strane gubitak estrogena povezuje se i s višim rizikom za razvoj srčanih bolesti.


Oboljela djeca

Jedna je druga studija upozorila na povećan rizik za srčani udar, nepravilnosti u radu srca i upale u djece koja su prije 21 godine oboljela od raka, a uzimali su lijek antraciklin za rak.

Linker
19. travanj 2024 03:12